Vijesti / Društvo

Na Festivalu kršćanskog kazališta nastupaju i osnovnoškolci iz Var. županije

Na Festivalu kršćanskog kazališta nastupaju i osnovnoškolci iz Var. županije

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora nego i iz duhovne inspiracije, a ove godine će se održati početkom lipnja u Zagrebu.

Selektorica Sanja Nikčević ove je godine odabrala 18 predstava, koje će izvesti 13 grupa iz 8 gradova u sedam dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača, a predstave su iz svih krajeva Hrvatske: iz Slavonije (Osijek i Slavonski  Brod), iz Dalmacije (Proložac i Split), Zagorja (Visoko  i Ivanec), Zagreba, te iz Posušja u BIH.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novost festivala su i radionice koje će se odvijati u dopodnevnim satima u Dvorani svetog Franje, vodit će ih sestra Ljubica Radovac (Bibliodrama), Senka Baruška (Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi), Nataša Roginek i Silvija Čavlek (Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkogvjeronauka) i Irena Kolar Vudrag (Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku), a namijenjene su vjeroučiteljima i svima koji vode dramske radionice ili ih neka od tema naprosto zanima.

Na Trećem festivalu kršćanskog kazališta svoje će predstavnike imati i Varaždinska županija. Na Festivalu će se predstaviti do osnovnoškolci iz Ivanca sa svojim mentoricama Natašom Roginek i Silvijom Čavlek i to predstavom 'Bog u metrou' (o Bogu kojeg ljudi ne prepoznaju) i 'Odvažna žena Maria de Mattias' (o osnivačici reda sestara klanjateljica krvi Kristove).

Posebno će se predstaviti umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan sa svojim osnovnoškolcima (a sada i srednjoškolcima) iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Članovi skupine su odabirali teme i tako su nastale prave dramske produkcije koje dječjoj publici govore o važnim odabirima u životu. Na festivalu se njihov dan zove 'Što je tvoje blago?', a prikazat će pet kratkih priča o svetim ljudima i njihovom izboru neraspadljivog blaga.

Najnovije

Reci što misliš!