Međunarodni dan oboljelih od celijakije: ‘Bezglutensko nije nužno zdravo!’

Informativnim štandom na ulazu u Varaždinski plac, Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske dala je svoj obol obilježavanju Međunarodnog dana oboljelih od celijakije.

Celijakija je, ukratko rečeno, trajna netolerancija osobe na gluten, bjelančevinu koja se nalazi u žitaricama.

– Naša udruga broji 55 članova, a imamo podršku i nekih članova koji imaju druge bolesti koje im onemogućuju konzumiranje glutena – kazala nam je Brankica Čumbelić, potpredsjednica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske.

U posljednjih nekoliko godina, dodaje Brankica, vidljiv je napredak u osvještavanju problema u samom društvu.

– Sve se više zna o tom problemu, radi se na tome da se javnost sve više informira. Čak smo došli do te faze da razmatramo mogućnost uvođenja bezglutenske prehrane u vrtiće, škole, ustanove – ističe Brankica.

Napredak je vidljiv i u masovnoj potrošnji. Trgovački centri sve više i više nude bezglutensku prehranu, no ponuda im i nije najsretnija, ističe Brankica.

– Uglavno nude kekse i slatkiše, no to nije baš zdravo. Zato što je bez glutena ne znači da je zdravo. Što se tiče osoba koje podnose gluten, njima bezglutenska prehrana ne donosi nikakav poseban benifit. Ako čovjek ne boluje od celijakije nema potrebe da ide na bezglutensku prehranu – zaključila je Brankica.

Obilježavanje dana je i humanitarnog karaktera te će se prikupljene donacije donirati udruzi ‘Veliko srce malom srcu’ za nabavu videogastroskopa za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije