AMBICIOZAN PLAN Tibor Bün: ‘Želimo školsku televiziju na razini cijele države’

Prva školska televizija započela je na Elektrostrojarskoj školi kao ideja prije dvije godine. Trebala je godina dana da se ideja realizira, a danas je sam projekt u punom zamahu.

> FOTO Elektrostrojarska škola pokrenula prvu školsku televiziju u Hrvatskoj!

Voditelj Prve školske televizije je profesor Tibor Bün, a prema njegovim riječima, budućnost te televizije je više nego dobra.

– Vijeće za elektroničke medije dalo nam je potvrdu da možemo emitirati svoj program. Zajedon s Magic NET Telekomom smo dogovorili da na području Varaždinske županije imamo svoj vlastiti kanal – kazao je Tibor.

Nova oprema

No to je tek početak. Signal bi sad trebao preuzeti Carnet, što bi značilo da signal Prve školske televizije ide prema cijeloj Hrvatskoj.

Također, dobili su i novu opremu.

> PRVA ŠKOLSKA TELEVIZIJA Upoznajte najmlađu televizijsku ekipu u Hrvatskoj!

– Dobili smo novi sustav za ‘broadcast’. Ovakvog sustava, osim kod nas, u Hrvatskoj uopće nema. Riječ je o jednom od najmodernijih sustava što se tv-prijenosa tiče – dodao je Bün.

Uz novi sustav, nabavili su i tri nove kamere koje je financirala Zaklada ‘Hrvatska za djecu’ i Varaždinska županija.

– Ovo nam omogućuje da sad imamo dvije emisije tjedno. Trenutno su to ‘Izgradi šareno’ i ‘Školski tjednik’, informativna emisija koja pokriva područje školstva.

Problem je što sami nemaju dovoljno materijala za emitiranje 24 sata na dan, ističe Tibor, pa su se povezali s televizijom Student iz Zagreba te emitiraju i neke njihove emisije.

No prava ideja, koja bi se trebala realizirati u budućnosti, jest uspostave Školske televizije na nacionalnoj razini.

– Plan je okupiti sve srednje škole koje imaju smjer Medijski tehničar, ima ih sedam u Hrvatskoj: Čakovec, Zabok, Zagreb, Rijeka, Split, Zadar i mi. Svaka škola proizvodila bi svoje materijale, a sve bi se emitiralo na kanalu Školske televizije – dodao je Tibor.

Interes postoji, no problem je što ostale škole, osim Zagreba, nemaju mogućnost produkcije kakva postoji u Varaždinu.

Velik interes

A da je ideja školske televizije i više no zanimljiva pokazuje interes drugih škola u Varaždinu.

– Priključilo nam se 15 učenika iz Druge gimnazije Varaždin, no njima treba temeljna obuka da svladaju rad sa svom opremom. Prva gimnazija također je zainteresirana.

U krajnjoj liniji, cilj je stvaranje jedne mreže osnovnih škola, srednjih škola, pa i fakulteta, kako bi se proizvodilo što više materijala za mlade.

– Puno posla je pred nama. Trenutno nam je u fokusu sadržaj, oprema nam je sad i više nego dobra – zaključio je Tibor Bün.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije