U subotu na placu zamijenite 20 plastičnih vrećica za ručno rađenu platnenu

Posjetitelji placa pozivaju se u subotu donijeti 20 rabljenih plastičnih vrećica, jer za njih dobivaju na dar rukom rađenu ekološku platnenu vrećicu, djelo varaždinske šnajderice.

Povodom Dana planete Zemlje, Udruga Medenjak i varaždinska Gradska tržnica organiziraju osobito zanimljiv događaj na varaždinskom placu.

Na sam Dan planeta Zemlje, u subotu 22. travnja, od 8.30 do 11.30 sati, članice Medenjaka će posjetiteljima placa ukazati na štetnost plastičnih vrećica i promovirati češće korištenje platnenih vrećica i domaćih ‘cekera’.

Nositi vrećice od tkanine i ‘cekere’ puno je praktičnije, jer su čvrsti i dugotrajniji, a kada je još riječ o domaćem i rukom rađenom proizvodu, njihova vrijednost je i veća.

Vlasnici ovakvih cekera i vrećica imaju se razloga ponositi, jer njihovim redovitim korištenjem čine veliko dobro djelo našemu planetu.

Naime, tijekom godine na Zemlji se potroši oko 500 milijardi plastičnih vrećica, a za razgradnju samo jedne potrebno je tisuću godina. Ova vrsta otpada zagađuje vodu i tlo, a odbačena u prirodi često postaje smrtonosna zamka za životinje.

Upravo zbog toga u udruzi Medenjak i Gradskoj tržnici odlučili su potaknuti Varaždince na češće korištenje alternativne ambalaže i to tako da će sve posjetitelje koji od kuće donesu 20 rabljenih plastičnih vrećica nagraditi ručno rađenom ekološkom platnenom vrećicom, djelom varaždinske šnajderice Irene Slunjski.

Provodit će se i nagradna tombola u kojoj je glavna nagrada ‘varaždinski ceker’ Tanje Košćec, a svi će imati prilike isprobati i zdrave delicije koje će pripremiti članice udruge Medenjak.

Na štandu Medenjaka na varaždinskom placu svi zainteresirani moći će i naučiti više o štetnom djelovanju plastičnih vrećica u prirodi.

Udruga Medenjak i varaždinska Gradska tržnica stoga pozivaju sve Varaždince da dođu na plac ove subote i učine prvi korak prema promjeni loših navika koje štete planetu Zemlji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije