VARAŽDINSKI ŠNAJDERAJ Revije dizajnerica i izložba posvećena Katici Seglin

Tijekom četiri petka, od 22. ožujka do 23. travnja, s početkom u 20 sati u palači Herzer biti će održane modne revije varaždinskih dizajnerica, u sklopu ‘Mjeseca varaždinskog šnajderaja’.

Prva tri petka predstavit će se ukupno osam varaždinskih dizajnerica sa svojim najnovijim kolekcijama, a zadnjeg petka održat će se revija pod nazivom ‘Volim Varaždin – nosim Varaždin’.

Na reviji ‘Volim Varaždin – nosim Varaždin’ predstavit će se dizajnerice Ana Kraš Šoštarić, Snježana Radev, Ivana Kuzminski, Jelena Kosić, Željka Vidović Škec, Gordana Muška, Melita Kukec, Blaženka Roth i Mura Pehnec, koje će predstaviti kolekcije inspirirane motivima grada Varaždina.

– Danas u gradu Varaždinu, osim velikih tekstilnih kompanija imamo i ‘male’ dizajnere, odnosno dizajnerice, koje kroz odjevne predmete i modne dodatke izražavaju svoju kreativnost. Ovim projektom želimo ih podržati u radu ali i u zajedničkoj ideji koja se je razvila da se razvije nosivi suvenir grada Varaždina – rekla je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth.

Varaždinska dizajnerica Blaženka Roth izrazila je zadovoljstvo idejom, kaže kako je dobro da se sve dizajnerice skupe zajedno i pokažu Varaždincima što rade te da značajne motive grada Varaždina prikažu i na odjeći.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini ispričao je i nešto o povijesti tekstilne industrije u Varaždinu te o povezanosti Gradskog muzeja i mode.

– Dvadeseto stoljeće je stoljeće velikih brojki u tekstilu i u najstarijim pisanim spomenicima se spominju obrtnici koji su se bavili tekstilom, obućom ili odjećom. Najmoćniji ceh je bio upravo njihov jer je bio i najbrojniji tokom čitave povijesti. Varaždinci su uvažali najskuplje tekstile iz Verone ali i Njemačke i ostalih gradova koji su tada prednjačili u proizvodnji. U 18. stoljeću Marija Terezija je donijela uredbe i propise i počinje organizirano prikupljanje, sadnja i prodaja svile. Prva svilarska industrija u Zagrebačkoj ulici nastala je u 18. stoljeću.

Bojanić Morandini nastavlja kako u 19. stoljeću započinje veći industrijski razvoj, a njegov vrhunac je otvaranje 1918. tvornice Tivar u Varaždinu.

Varaždin je imao najveći izvoz tekstila u svijetu, a u 21. stoljeću stigli su novi trendovi te nije bilo moguće konkurirati Dalekom Istoku.

– Kroz ovaj projekt zapravo želimo promovirati ‘male’ kreativne modne dizajnere i proizvođače, odnosno krojače. Dugogodišnja veza između Gradskog muzeja i mode ogledala se i u nedavnom otvorenju stalnog postava ‘Kulture odjevanja’ u kojem smo prikazali sve od najstarijih odjevnih predmeta koje čuvamo pa do predmeta 21. stoljća. Neki od njih su proizvedeni u Varaždinu i pokazuju stoljetni ukus Varaždinaca i Varaždinki u modi.

Kao popratni sadržaj ‘Mjeseca varaždinskog šnajderaja’, već iduću srijedu u sklopu programa Srijeda u Muzeju otvara se izložba Modnim tragovima Varaždina, ovoga puta posvećena modnoj krojačici Katici Seglin.

Katica je, kako kaže Bojanić Morandini, dobri duh Varaždina iz Bakačeve ulice, koja već gotovo pola stoljeća šiva za druge ali i za sebe.

Ono što je sašila za sebe nikada nije prodala, ima kod sebe od prvog do zadnjeg odjevnog predmeta, ono što je njezina veličina je da kod sebe ima i odjeću i obuću, nakit, šešire.

Njezine će se fotografije i radni atelje privremeno preseliti u Muzej, a Varaždincima će biti pružen nostalgičan vremeplov u proteklih pet desetljeća varaždinske mode.

Sve će se to pojačati fotografijama Varaždinaca i Varaždinki, koji su uhvaćeni fotoaparatima poznatih fotografa od pedesetih pa sve do 21. stoljeća i koji nisu ni svjesni da su sudjelovali u nastanku modne povijesti grada Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije