ŽENE I RAD ‘Žene su za isti posao 10 posto manje plaćene nego muškaraci’

Povodom Dana žena jučer, 8. ožujka, u dvorani u hotelu Varaždin održan je okrugli stol na temu ‘Žene na tržištu rada’.

Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin, pozdravila je prisutne i uvodno predstavila temu rasprave.

U raspravi oko navedene teme ‘Žene na tržištu rada’ sudjelovali su i , predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata, i Natalija Martinčević, kandidatkinja za varaždinsku gradonačelnicu.

Ova tema, istaknuto je na predavanju, posvećena je svim ženama u radno-intenzivnoj industriji i trgovinama koje se svakodnevno susreću s velikim problemima.

Problem je, smatraju panelisti, posebno izražen upravo u Varaždinskoj županiji gdje velik broj žena radi u radno intenzivnoj, prerađivačkoj industriji, kao što su tekstilna, obućarska, kožna i drvna industrija i njihove su plaće daleko ispod prosjeka, a prosjek županije od 3.800 kuna je najniži u Hrvatskoj. S istim problemom suočavaju se i žene koje rade u trgovinama, posebno u velikim trgovačkim lancima.

– Žene osim što se sporije zapošljavaju žene nažalost i lakše gube zaposlenje. Prema podacima iz 2015. godine razlika u plaćama između muškaraca i žena za iste poslove iznosi visokih 10,2 posto na štetu žena.

Posebno velik problem je činjenica da se danas 94 posto novih ugovora o radu zasniva isključivo na određeno vrijeme. To za radnike predstavlja trajnu nesigurnost, trajni stres hoće li im poslodavac sutra produžiti ugovor ili ne, nemogućnost planiranja budućnosti, ne mogućnost podizanja dugoročnih kredita koji su najčešće jedni način za rješavanje stambenog pitanja i ključno ne mogućnost planiranja obitelji odnosno djece – kazao je Miličić.

– Situacija se nije bitno promijenila u odnosu na prošla vremena. Žene i dalje imaju problema i na radnom mjestu i općenito u društvu. Mi normativno imamo sve dobro uređeno, i Ustavom i zakonima i međunarodnim ugovorima, ali u praksi nije tako – napomenuo je Miličić i kao dodatan problem istaknuo što se u teže zapošljivoj skupini nezaposlenih osoba, koju čine osobe starije od 45 godina, uglavnom nalaze žene koje su radile u radno intenzivnoj industriji.

Za zavod za zapošljavanje one su ‘stare’ jer im ne mogu naći posao, a za mirovinski fond su ‘mlade’ i još uvijek predaleko od mirovine – istaknuo je.

Kako bi se situacija poboljšala Martinčević je predložila nekoliko inicijativa.

– Inicijativa na državnom nivou je izmjena radnog zakonodavstva u kojima je bez ograničenja ili uz minimalno ograničenje dozvoljeno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme između poslodavaca i radnika. Druga inicijativa odnosi se na prilagodbu radnog vremena vrtića potrebama zaposlenih majki, ali i roditelja općenito – istaknula je.

– Danas od osam gradskih vrtića svega jedan radi do 20 sati. Nemaju svi idealno radno vrijeme do 15 sati pa da mogu doći po djecu do 16 sati. Velik broj žena radi i u popodnevnim satima i nužno je osigurati dežurstva u svim gradskim vrtićima do 20 sati, što naravno ne smije ići na štetu odgajatelja, već se istovremeno treba osigurati sve potrebno za normalan rad i funkcioniranje djelatnika i ustanove – zaključila je Martinčević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije