GRIPA Epidemija ‘na vrhuncu’, u Varaždinskoj županiji 1700 oboljelih!

I dok je vrijeme nalik proljetnom, ambulante diljem županije su pune, što i ne čudi, ukoliko uzmemo u obzir kako je epidemija gripe ovih tjedana ‘na vrhuncu’, a u Varaždinskoj županiji prijavljeno je 1700 oboljelih.

Službeni je to podatak Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Ova brojka sigurno je i veća jer prijave su od liječnika kojima su se oboljeli javili i zatražili pomoć, ali jedan dio bolesnika nije ni tražio pomoć pa to ni nije u evidenciji. Zadnja dva tjedna najviše je prijava bilo u grupi školske djece i mladih do dvadeset godina.
Ovo je jača epidemija gripe nego je to bila prošle godine – kazala je Katica Čusek Adamić, spec. epidemiologije, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti ZZJZ Varaždinske županije.

Čusek Adamić ističe i kako se gripa simptomatski liječi mirovanjem kod kuće lijekovima kojima umanjujemo bol i temperaturu.

– Ako se simptomi nakon tri dana ne umanjuju nego postaju gori i teži, svakako treba potražiti pomoć liječnika. Liječničku pomoć trebaju potražiti i osobe koje boluju od neke kronične bolesti kojom je narušen imunitet i kondicija osobe pa dolazi do pogoršanja osnovne bolesti.

Gripa je, kaže, teška bolest i treba je shvatiti ozbiljno.

– Nikako nije dobro ići na posao ili u školu s povišenom ili visokom temperaturom. Na taj način ograničavamo širenje bolesti, ali i spriječavamo nastanak komplikacija bolesti kao što je pneumonija, encefalitis, miokarditis, miozitis ili neke druge neurološke bolesti koje ostavljaju teško kronično oštećenje zdravlja, ali i mogu biti i uzrok smrti – rekla je Čusek Adamić istaknuvši pozitivan podatak – u Varaždinskoj županiji, zasad, nije bilo prijave smrti uzrokovane gripom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije