Učitelji o dječjim božićnicama: ‘Gradonačelniku slava, a nama dodatni posao!’

Mnogi građani pozitivno su dočekali najavu da će Grad Varaždin ove godine po prvi puta isplatiti tzv. dječju božićnicu, i to svoj djeci i mladima s područja grada Varaždina.

Tijekom protekla dva dana javno je objavljen javni poziv i opisana procedura kako do tih 120 kuna po djetetu.

> DJEČJE BOŽIĆNICE Grad odaslao javni poziv, evo kako do 120 kuna po djetetu

U Gradu pretpostavljaju da će zahtjevi biti podnijeti za oko osam tisuća djece, a najveći broj njih, više od pet tisuća, zahtjeve će predati preko vrtića i škola. Glavni dio administrativnog posla pritom će odraditi upravo djelatnici tih ustanova – učitelji, razrednici ili koga već pojedina škola ili vrtić zaduži za taj posao.

Da prosvjetni djelatnici i djelatnici u vrtićima neće blagonaklono prihvatiti dodatne obveze prvi je upozorio čelnik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

– Ne ulazeći u sadržaj odluke o isplati ‘dječje božićnice’ smatram da je neprimjereno i neodgovorno tražiti od učitelja osnovnih škola i djelatnika vrtića da uz svoj redovni rad obavljaju administrativne poslove za Grad Varaždin – smatra Habijan.

Jučer je Branka Matavulj, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika rekla da nije riječ o pretjeranom dodatnom administrativnom poslu za učitelje.

– Zahtjeve učiteljica mora podijeliti te zahtjeve djeca nose kući i vraćaju natrag učiteljici. Napravili smo web aplikaciju u koju se unose zahtjevi i izračunali smo da, s obzirom na broj rubrika, učiteljica za unos podatak za 25 učenika treba potrošiti oko 20 minuta – rekla je Matavulj.

No dodala je da ako netko to ne želi raditi, ne mora.

– U tom slučaju trebali bi nam javiti o kojem se razredu odnosno vrtiću radi i mi ćemo roditelje putem medija i putem naših web stranica zamoliti da dođu u Grad Varaždin predati zahtjev – pojasnila je Matavulj.

Kontaktirajući neke varaždinske osnovne škole, dobili smo povratne informacije da učitelji zaista nisu oduševljeni s dodatnim poslom.

– U ovome trenutku još uvijek ne znamo koliko će to iziskivati vremena, ali isto tako je jasno da vrijeme potrebno za unos podataka ovisi o tome koliko je netko vičan upotrebi programa. Kod nas na školi dogovoreno je da taj posao odrade razrednici. Istina, nitko se nije javno, jasno i glasno pobunio, ali po hodnicima svi negoduju – ispričala nam je učiteljica na jednoj osnovnoj školi.

Na jednoj drugoj varaždinskoj školi uprava škole donijela je odluku da će podatke unašati nastavnici koji nisu razrednici. Zanimalo nas je je li negodovanje sporadično ili postoji ‘konsenzus’ oko tog pitanja.

– Ma svi učitelji su poludjeli kad su čuli da moraju raditi dodatan posao. I nije bitno je li riječ o 20 minuta, pitanje je principa. Grad nas baš ništa nije prethodno pitao, jednostavno je prebacio svoj posao na škole. Gradonačelniku slava, nama dodatni posao – komentirala je jedna od učiteljica.

Aplikacija u koju će se unašati podaci djece trebala bi biti u funkciji od danas u 9 sati. Tek tada će se vidjeti koliko je to posla za škole i vrtiće.

Usprkos svemu, djeca se, priča nam učiteljica, vesele svojoj božićnici.

– Pitali su me iznenađeno kako to da će ove godine i oni dobiti božićnicu. Otvoreno sam im rekla: ‘Djeco, zato jer su izbori’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije