Borba protiv ovisnosti: ‘Najveći problem ove županije je ovisnost o alkoholu’

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije organizira niz aktivnosti vezanih za prevenciju ovisnosti te obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca 2016. godine. U okviru toga je danas, 17. studenog, Zavod organizirao stručni skup pod nazivom ‘Mentalno zdravlje i prevencija ovisnosti u lokalnoj zajednici’.

– U prvih devet mjeseci ove godine u Varaždinskoj je županiji liječeno 218 ovisnika, što je u rangu s prijašnjim godinama. Dakle, riječ je o stabilnom broju. Novoprijavljenih ove godine je dvadeset što itekako puno znači jer je smanjenje dostupnosti ponude i potražnje droge na našem području daleko manje. Na to su utjecali ekonomski faktori, ali i aktivnosti koje provode brojne institucije – istaknuo je Dražen Jagić, ravnatelj doma zdravlja Varaždinske županije i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje i zlouporabe droga Varaždinske županije.

– Nažalost, najveći je broj opijatskih ovisnika, čak 179 od njih 218. Kod opijatskih je riječ o heroinu, ali su prisutni i kanabidoidi. Gledajući sa strane rezultata liječenja možemo biti zadovoljni jer su izvan prosjeka Republike Hrvatske. Naime, njih više od 77 posto nastavi liječenje, a od novoprimljenih njih 50 posto je već stabilno, ne uzimaju glavno sredstvo ovisnosti, a to nam daje snagu da i dalje radimo na tome.

Ipak, nastavlja Jagić, zabrinjava činjenica kako polovicu novoprijavljenih ovisnika čine učenici.

– Razlog tomu je brza pojava novih sintetičkih droga, čak 25 mjesečno koje su dostupne i jeftine. Osim toga, kod mladih je izražena ovisnost o kocki, videoigrama, a prisutan je i porast alkoholizma.

Mjesec borbe protiv ovisnost Varaždinska županija podupire godinama.

– Tradicionalno obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti, a iako većina govori o ovisnosti o drogama, potrebno je spomenuti i druge – poput onih o kocki, klađenju, cigaretama. Najveći je problem ove županije ovisnost o alkoholu. Prema službenim podacima riječ je o 8 tisuća ljudi koji redovito piju, što je oko šest posto stanovništva Varaždinske županije. Dobro je što se pojavljuju udruge kao naši civilni partneri koji rade s ovisnicima i pružaju im psihosocijalnu pomoć jer ima mnogo recidivista. Ipak, ima i onih koji pobijede svoju ovisnost – rekao je Alen Kišić, zamjenik varaždinskog župana.

Zavod za javno zdravstvo tim povodom ovaj mjesec organizira niz aktivnosti vezanih za prevenciju kojima uključuje mlade, ali i njihove roditelje te gotovo cijelu zajednicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije