FOTO Prije točno 25 godina na vojarni u Varaždinu zavijorila se hrvatska zastava

Točno na današnji dan prije 25 godina na vojarni u Varaždinu zavijorila se hrvatska zastava. A vrijedna vojna oprema zaplijenjena iz skladišta upućena je diljem Hrvatske.

Podsjetio je na taj detalj, iznimno važan za daljnji tijek Domovinskog rata, Tomo Medved, ministar branitelja, u svome govoru na na središnjoj svečanosti proslave 25. obljetnice Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije, koja je danas održana na Kapucinskom trgu.

Medved je istaknuo i ogroman doprinos Varaždinaca u obrani drugih dijelova zemlje pogođene ratom – Vukovara, istočne i zapadne Slavonije…

Središnja večernja proslava ove značajne obljetnice – a koja je bila popraćena prigodnim programom koji je trajao cijeloga dana – započela je čitanjem imena svih poginulih branitelja iz Varaždinske županije.

Prigodne govore održali su gradonačelnik Goran Habuš, župan Predrag Štromar, a Varaždinskih dana rata prisjetili su se nekadašnji načelnik PU varaždinske Ivan Žitnjak, pukovnik Hrvatske vojske i zapovjednik obrane Varaždina Ivan Rukljić, ratni gradonačelnik Varaždina Stjepan Adanić i predsjednik Kriznog štaba Čedomil Cesarec.

Sudionike je pozdravio i general bojnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a cijelu je svečanost uveličao i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Svečnosti je prethodio mimohod ulicama Varaždina u kojem su sudjelovali ešaloni braniteljskih udruga proisteklih iz ratnih vojnih i policijskih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Varaždina 1991. godine i postrojbi iz Varaždina koje su pridonijele pobjedi u Domovinskom ratu. Njihov mimohod pratio je Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH.

Mimohod je završio kod Križa zahvalnosti kod crkve sv. Nikole, gdje su položeni vijenci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije