Dođite na koncert 29. rujna i pomognite kupnju uređaja magnetske rezonance!

Jacques Houdek, Gazde, Ivica Pepelko, ali i brojni drugi izvođači će 29. rujna od 19 sati pjevati u Areni Varaždin. Biti će to humanitarni koncert ‘Dar za eNeMaR’ na kojem će se skupljati novac za kupnju uređaja magnetske rezonance, koji trenutno ne posjeduje nijedna bolnica na sjeverozapadu Hrvatske.

– Ovaj je aparat izuzetno vrijedan u dijagnostici tumora urogenitalnog, probavnog trakta, dijagnostici bolesti središnjeg živčanog sustava. U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske uređaj magnetske rezonance ne postoji, dostupan je samo u privatnim poliklinikama, a tendencija Opće bolnice Varaždin je da razvija suvremenu neuorkirurgiju, tako da nam je aparat nužan u našem bolničkom sustavu – rekla je ravnateljica OB Varaždin Sanja Zember.

Uređaj je vrijedan oko 10 milijuna kuna, a sredstva će se namaknuti i iz Ministarsva zdravlja te Varaždinske županije.

– Kao liječnici smo osvješteni da nam je uređaj nužno potreban, a organizacijom koncerta, osim prikupljanja sredstva, želimo osvijestiti i senzibilizirati javnost o tom problemu – dodala je Zember.

– Magnetska rezonanca smatra se standardnom dijagnostičkom metodom u prijeoperativnoj obradi tumora organa zdjelice, na primjer tumora jajnika i maternice u žena, tumora prostate i tumora rektuma kod oba spola – to su samo neki od slučajeva za koje je ova dijagnostika liječnicima, ali i pacijentima potrebna.

O značaju magnetske rezonance za same pacijente progovorila je Sanja Novak, 24-godišnjakinja, kojoj je dijagnosticiran osteomijelitis.

– Moja je dijagnoza gnojenje kostiju što se otkriva jedino magnetskom rezonancom. Prvi put sam na taj pregled čekala godinu dana, a u to sam vrijeme ostala bez kuka koji je bio inficiran, a sad su se pojavili još neki problemi. Doktor me je sad ponovno poslao na magnet, ali su mi rekli da ću na pregled morati čekati gotovo godinu dana, što je predugo. Kad bi varaždinska bolnica imala mogućnost tog pregleda već bih bila operirana – rekla je Sanja.

Organizator koncerta je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, a pokroviteljstvo je prihvatila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Donacijama i prodajom karti za koncert po cijeni od 50 kuna u Općoj bolnici Varaždin nadaju se da će skupiti barem inicijalni dio sredstava, ali je najavljeno kako je ovaj prvi koncert kojim će se iznos sakupljati.

– Osim koncerta u Areni, Kerekesh teatar će organizirati predstavu čija će sredstva također ići u tu svrhu, dok će Miroslav Škoro u veljači organizirati projekt ‘Mene zovu tambure’ – kazala je ravnateljica Zember i pozvala sve koji žele i mogu da se odazovu ovoj hvalevrijednoj akciji.

Za humantirani koncert otvoren je poseban račun – Račun humanitarne akcije: IBAN HR6023600001300105131

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije