Đurđica Dropuljić pokrenula je novi projekt kojim djecu ‘uranja’ u svijet bajki

Vjerojatno prvi kontakt koji djeca imaju s književnosti su bajke, a mališanima je naročito interesantno kad su one ispričane na zanimljiv način. Upravo je na tom tragu započet ‘Svijet bajki’, novi sadržaj za djecu grada Varaždina i okolice, a glavna inicijatorica toga je Đurđica Dropuljić koja se pripovijedanjem bajki počela baviti nakon odlaska u mirovinu.

– Od ove sam godine u mirovini, ali s obzirom da sam navikla biti aktivna, a pripovijedanje bajki mi je oduvijek bilo jako privlačno, odlučila sam okrenuti novu stranicu u životu i početi s projektom ‘Svijet bajki’. Bajke su mi ostale upečatljive još iz djetinjstva, stoga bih pripovijedanjem prelijepe slike i opise prenijela djeci – započela je Đurđica Dropuljić, nekima bolje poznata kao teta Đuka iz Društva Naša djeca u kojem je provela velik dio radnog vijeka.

– Odlučila sam kako je došlo vrijeme da i sama stanem pred djecu i pripovijedam sve poznate i manje poznate bajke koje su se prenosile generacijama, a zapisali su ih braća Grimm i Charles Perrault te autorske bajke Hansa Christiana Andersena, Oscara Wildea i svakako naše hrvatske – najslavnije bajke Ivane Brlić Mažuranić – otkrila je Đurđica.

Višednevnu edukaciju je odradila kod Jasne Held, jedine profesionalne pripovjedačice narodnih bajki u Hrvatskoj, od koje je, kako kaže, mnogo naučila.

– Jasna mi je za vrijeme trodnevne edukacije mnogo pomogla i naučila me kako pravilno pripovijedati, što nije nimalo jednostavno. Posebne su to vježbe, priča se iz trbuha, glas je umjeren, bez previše gestikulacije, ali se vjerno moraju opisati i prenijeti slike iz bajke. Pojedinac se usavršava vježbanjem, a bajke nastojim pripovijedati s prekrasnim opisima, izražajno, kako bi djeca to mogla bolje vizualizirati i doživjeti.

Bajke su izrazito terapeutsko sredstvo

Kaže kako joj je glavna želja da upravo bajke djeci obilježe djetinjstvo jer je su upravo one poticajne za kasniji razvoj individualca.

– Bajke su, uz priče, prvi kontakt djeteta s književnošću, neiscrpni izvor mašte i poticaj djetetu da na najjednostavniji način promiče pozitivne ljudske vrijednosti, poput plemenitosti i dobrote. Dijete bajku prihvaća na krilima mašte, ona mu hrani dušu, potiče ga na govor, izražavanje kroz pokret, likovni izričaj, stvaralaštvo. Izrazito su terapeutsko sredstvo.

Đurđica zna ispripovijedati više od 50 bajki, poput ‘Trnoružice’, ‘Snjeguljice’, ‘Tri prašćića’, a one koje pripovijeda su u obveznoj lektiri nižih razreda osnovne škole, ali zna i one namijenjene vrtićkoj dobi.

– Prvi nastup pred publikom bio je u Udruzi Ludbreško sunce, a bilo je nezaboravno. Djeca su bajke odlično prihvatila i htjeli su da im pričam još i još. Nakon pripovijedanja smo imali radionice jer je interakcija veoma važna.

Svijet bajki u Muzeju anđela

Đurđica Dropuljić će iduću srijedu premijeru imati pred varaždinskom publikom. Naime, u pripremi je radionica pod nazivom ‘Svijet bajki u Muzeju anđela’.

Doživljaj bajke uz izraz lutkom, pretapat će se u boje umijećem pripovijedanja Đurđice Dropuljić i umjetnika-slikara Željka Prsteca.

– S radom počinjemo u listopadu 2016. i radionice ćemo održavati ponedjeljkom i srijedom: u 17 sati za predškolski uzrast, a u 18.30 za školski uzrast. Upisi će biti zadnji tjedan u rujnu, radnim danom od 17 do 19 sati u Muzeju anđela – rekla je Dropuljić i dodala.

– Za upoznavanje sa sadržajem radionice organiziramo Otvorena vrata u Muzeju anđela u srijedu, 28. rujna i to u 18 sati s bajkom ‘Čarobni grah za predškolsku djecu’, a u 19 sati pripovijedat će se bajka ‘Kraljević žabac i sluga Henrik’. Ulaz je besplatan stoga pozivam sve da dođu – zaključila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije