FOTO Vatrogasna društva demonstrirala kako su se nekad gasili požari

Ispred zgrade Muzeja hrvatskog vatrogastva u subotu, 27. kolovoza, organizirana je manifestacija ‘Kako su požare gasili naši stari?’. Cilj manifestacije bio je prikazati građanima načine gašenja požara sa starim pumpama i vozilima te staru vatrogasnu opremu.

Vatrogasci DVD-a Strmec Podravski su ovom prigodom predstavili rad s motornom pumpom iz 1938. godine koju je u operativno stanje doveo član DVD-a Mihael Šincek. On je upravljao pumpom i tako omogućio zainteresiranim posjetiteljima da vide način rada ovog povijesnog vatrogasnog uređaja i isprobaju ‘gašenje’ mlazom s pumpe.

Pumpa je ujedno nakon demonstracije predana na korištenje Muzeju hrvatskog vatrogastva gdje je izložena u stalnom postavu.

– Odlučili smo izložiti pumpu u Muzeju hrvatskog vatrogastva jer ćemo tako omogućiti da veći broj građana vidi dio naše i hrvatske vatrogasne povijesti- rekla nam je predsjednica DVD-a Strmec Podravski Nataša Šincek.

Članovi DVD-a Novi Marof ovom su prigodom predstavili navalno vozilo TAM 170 iz 1978. koje je još u operativnoj uporabi.

Tijekom manifestacije vatrogasci JVP Varaždin i DVD Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu su predstavili moderna vatrogasna vozila i opremu za koja su veliki interes pokazali najmlađi.

Posjetitelji su mogli razgledati stalni postav Muzeja u kojem se nalaze vatrogasne štrcaljke vožnjače, parna vatrogasna štrcaljka, motorne pumpe, odore i kacige koje su naši vatrogasci koristili krajem 19. i početkom 20. stoljeća, te izložbu naslovnica časopisa ‘Vatrogasni vjesnik’ koji ove godine slavi 120. obljetnicu postojanja.

– Statični postav Muzeja je zanimljiv posjetiteljima kada ga vide prvi put. Ovakva događanja oživljavanja povijesti i upoznavanja posjetitelja s načinom rada starih vatrogasnih strojeva, jamac su da će se posjetitelji rado vraćati u Muzej hrvatskog vatrogastva – rekao je voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije