‘Hudo vreme’ Anje Strelec i Tomislave Jukić osvojilo nagradu publike u Grčkoj

Nakon što je Varaždinka Anja Strelec prošle godine zajedno s kolegicom Čakovčankom Tomislavom Jukić režirala dokumentarac ‘Starci’, u lipnju ove godine, nakon dvije i pol godine rada, svjetlo dana ugledao je još jedan – ‘Hudo vreme’.

> Anja Strelec: Volim raditi dokumentarce razumljive ljudima diljem svijeta

– Hudo vreme je srednjemetražni dokumenatarni film složenije tematike. Govori o neobičnoj svakodnevici u kojoj se nalaze tri generacije: baka, mama i unuka. Mjesto radnje je dom umirovljenika u kojem su baka i mama radile cijeli život. Ipak, to nije autobiografska priča već film ima puno dublju i širu poruku. Govori o gubitku voljene osobe te pitanju kome je u tim trenucima teže onome tko odlazi ili njegovim bližnjima – rekla je Anja o filmu na kojem je ponovno radila zajedno s Tomislavom Jukić.

Film bilježi posljednje dane njezine bake, a u njemu sudjeluje i Anjina mama koja se o njoj brine te se mijenjaju uloge majka – kćer.

– U lipnju je započeo službeni život filma, a premijera je bila na jednom festivalu u Francuskoj. Nakon toga je prezentiran na fakultetima tamo i u Portugalu, pa na Festivalu mediteranskog filma u Splitu. Potom smo dobile poziv iz Grčke te smo otišle na tamošnji festival u Kretu – rekla je Anja.

Među 900 filmova prijavljenih na festival odabrano je 80 koji su prikazani, a među njima je Hudo vreme osvojilo nagradu publike.

– Uistinu smo sretne i pomalo iznenađene što je dokumentarac osvojio nagradu publike već na trećem festivalu na kojem je prikazan. Lijep je to start, posebno super zvuči što se sviđa publici koja nije ‘naša’, a opet je tako dobro prihvaćen – istaknula je Anja te dodala kako je iduće mjesto prikazivanja festival u Rimu.

– Očekivanja i naši planovi za budućnost jest što više prikazivanja na festivalima, lijepo i kad dođu nagrade, iako nije da ih čekamo.

Varaždinska će publika u prosincu imati prilike vidjeti film.

– U prosincu će, u sklopu udruge Izražena, film premijerno biti prikazan pred varaždinskom publikom u kinu Galerija, čemu se jako veselim. Tomislava i ja zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u njegovu nastajanju, naročito Vlatki Gerbus koja je radila plakat i kompozitorima glazbe Ivi Galović i Tvrtku Hrelecu – zaključila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije