Mališani iz dječjeg vrtića Tratinčica s uživanjem brali mirisne cvjetove lavande

Mališani polaznici Dječjeg vrtića ‘Tratinčica’ proteklih su se dana zabavljali, ali i educirali, sudjelovajući u berbi lavande.

– Mirisne smo grmiće obrezivali nekoliko dana, prema zrelosti cvijeta. Djeca su pažljivo prebirala i sudjelovala toliko, koliko dugo su mogli održavati pažnju, odlazili su i vraćali se aktivnosti. Mirisali su i prebirali, sortirali i slagali mirisne, ljubičaste grančice lavande. A druga je ekipa djece i odgajatelja na dvorištu pravila bukete za sušenje – kako je to izgledalo opisala nam je Linda Novačić, ravnateljica Dječjeg vrtića ‘Tratinčica’, dodajući da su u mirisnoj aktivnosti sudjelovali jednakim žarom i dvogodišnjaci, kao i predškolci.

U vrtiću kažu da su se aktivnosti u berbi lavandinog cvijeta pokazale odličnim poticajem za velik broj dječjih pitanja, pretpostavki i zaključaka, ali i medijem za razvoj fine motorike.

Ubrana lavanda sada se suši i mirisom obavija hodnike vrtića, čeka da je djeca upakiraju u neku od brojnih ideja koje će sami osmisliti i učiniti je mirisnim poklonom.

– Uistinu smo sretni i ponosni da naši maleni mogu razvijati ovako širok spektar znanja i vještina u svojoj vrtićkoj sredini. Uzgojem lavande, maleni su naučili ogroman broj stvari. Naučili su kako biti strpljiv, ustrajan, predan, kako voljeti biljku, kako se za nju brinuti, kako je ubrati i kako od nje dobiti nešto zauzvrat – kaže ravnateljica.

Tijekom berbe lavande, naravno, pljuštala su dječja pitanja, i to vrlo pragmatična i konkretna, poput ‘Hoćemo li ovo prodati za sapun i šampon?’, ‘Koliko vrijedi jedan mali buketić, a koliko veliki?’…

No lavanda nije na prodaju. U Dječjem vrtiću ‘Tratinčica’ kažu da im je njihova lavanda neprocijenjiva i služit će isključivo za uveseljavanje gostiju i prijatelja.








Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije