FOTO Pješke do Marije Bistrice: ‘Hodočastit ću sve dok me služi zdravlje’

Čak po 327. put vjernici iz cijele županije krenuli su na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Početna točka – varaždinska katedrala, cilj – Marija Bistrica.

Iako su temperature iznimno visoke, nije to spriječilo brojne hodočasnike da pješke krenu prema svetištu u Mariji Bistrici.

Ove godine porastao je broj hodočasnika-biciklista, a povećan je i broj punktova za odmor.

Među brojnim hodočasnicima je i Martina Konjević kojoj to nije prvo zavjetno pješačenje.

– Majci Božjoj Bistričkoj kao pješak hodočastim od svog četvrtog razreda osnovne škole. Bilo je godina kad nisam išla ili kad sam bila podrška drugima koji su pješačili. Međutim, posljednjih nekoliko godina vratila sam se pješačenju. Mislim da mi je ovo 20-i put u ulozi pješaka – kazala nam je Martina.

Put nije lagan, a toga je svjesna i Martina. Stoga je ove godine odlučila ‘olakšati’ si put.

– Ove sam godine, zbog lošije fizičke spreme, krenula od Bele. Teško je, kao i većini pretpostavljam, zbog vrućine i kad imate dionicu gdje je iznad vas vrelo sunce, a od ispod isparava od asfalta, samo ‘jako gazite’ da čim prije ulovite neki hlad i dođete do cilja – dodala je Martina.

Sva dosadašnja hodočašća nečemu su je naučila.

– Slušajući starije i mudrije, žuljeve nemam već par godina, jer je najbitnija dobra obuća. Međutim mene, kao i sve hodočasnike, moći ćete u gradu idućih dana prepoznati po specifičnom ‘gegajućem’ hodu, dok se malo ne ‘zalaufamo’ – u šali je dodala Martina.

A na pitanje zašto uopće hodočastiti, odgovara.

– Svatko od nas Majci Božjoj Bistričkoj hodočasti radi osobne nakane. Stoga ću joj i ja hodočastiti dok god me zdravlje služi – zaključila je Martina.

Na hodočašće je krenuo i Krešimir Stančić, ne pješke, već na biciklu.

– Nije mi prvi put da hodočastim biciklom i, moram priznati, da mi je to poprilično lagan put. Ali čini mi se kako se žena neće složiti s tom dijagnozom – kazao je Krešimir.

Na kraju je, dodaje, izniman užitak naručiti hladno osvježenje nako što je prevaljen taj cijeli put.

Sutra će u 15 sati biti oproštajna procesija, a po povratku u Varaždin bit će, u ponedjeljak, održana misa zahvalnica u varaždinskoj katedrali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije