Udruga oboljelih od celijakije: Interes građana za tu bolest sve je veći

Već u jutarnjim satima posjetitelji Varaždinskog placa mogli su primijetiti štand na kojem su se isticale brojne poslastice. No nije riječ o promociji slastica, barem ne u potpunosti, već je riječ o buđenju svijesti građana za problem celijakije, kronične auto-imune bolesti od koje pati značajan broj ljudi.

Što je celijakija više i nije tolika nepoznanica. Riječ je o osjetljivosti na gluten, a nešto više saznali smo od Brankice Čumbelić, potpredsjednice Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske.

– Danas smo ovdje jer je Tjedan svjesnosti o celijakiji pa građanima malo predstavljamo tu bolest i proizvode bez glutena. Najvažnije kod celijakije jest to da organizam ne podnosi gluten, a gluten se dobiva iz žitarica: raži, ječma, pšenice, zobi. Postoji samo jedan lijek za bolest, a to je ne jesti gluten. Što se tiče interesa građana, vidi se pomaku u odnosu na prethodnu godinu – rekla nam je Brankica Čumbelić.

Važno je napomenuti kako simptomi celijakije izrazito variraju pa je teško pronaći dva oboljela od celijakije s istim simptomima. Velik problem predstavlja i ‘tihi oblik bolesti’ kod kojeg su bolesnici tek prividno zdravi.

U Hrvatskoj svijest o celijakiji još nije razvijena, kako u građana, tako i u zdrastvenog sustava. Tako u Hrvatskoj tek jedna od 500 osoba biva dijagnosticirana kao oboljela od celijakije, dok u susjednim zemljama tome nije tako. Primjerice, u Sloveniji dolazi jedna oboljela na 100 osoba, u Mađarskoj jedna 90, dok je u Italiji jedna na 85 osoba.

Udruga oboljelih od celijakije informirat će građane na ulazu u Varaždinski plac do 13 sati pa ako imate neka pitanja, ne duljite, već prošećite i saznajte sve što vas zanima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije