‘Pišite o dobroj djeci, nemojte stalno prodavati crnilo i bit ćete sretniji!’

Medijsku pažnju proteklih je tjedana zaokupila tučnjava djevojaka na varaždinskom Starom gradu. I taman dok se malo slegla prašina jučer se u jednom varaždinskom kafiću u poslijepodnevnim satim dogodio drugi slučaj nasilja – djevojka je drugu porezala razbijenom čašom. Navodno je razlog sukoba u oba slučaja – dečko.

> Opet tučnjava djevojaka! Razbijenom čašom porezala maloljetnicu?

Javnost je zgrožena, a iako su spomenuti slučajevi izolirani, sve se više stvara dojam kako živimo u mnogo nasilnijem društvu nego nekad.

‘Danas se više reagira na nasilje’

– Fizički obračuni nisu novina, to oduvijek postoji, možda je razlika u tome što su se prije malo više tukli muškarci od žena. Ipak, u posljednje vrijeme daleko se više reagira na nasilje, naročito u medijima – komentar je Nebojše Buđanovca, diplomiranog socijalnog pedagoga i psihoterapeuta.

Dodao je kako to ima pozitivne, ali i negativne strane.

– Svakako je dobro da se o tome izvijesti i skreće pozornost, ali često do javnosti dopiru i slučajevi koji medijsku pažnju ne zaslužuju. U tom mnoštvu informacija gubi se osjećaj relevantnoga te dolazi do šuma u komunikaciji. Konkretnije, stvara se opća klima u društvu kako su ove generacije puno nasilnije, a ne spominje se kako je taj problem oduvijek prisutan.

‘Ovome se slučaju itekako treba posvetiti’

Ipak, Buđanovac smatra kako su se društvene vrijednosti promijenile te u posljednje vrijeme društvo na takve incidente reagira, a jučerašnjem bi se slučaju itekako trebalo posvetiti.

– Prilikom slučaja nasilja potrebno je raditi i sa zlostavljačem i sa žrtvom. Upravo se ovo prvo u našem društvu često zanemaruje, a to je nedopustivo. Sa žrtvom se treba raditi obzirno, ne ju dodatno viktimizirati ili pak na nju svaliti odgovornost. Zlostavljače se često ne tretira, već ih se izjednači sa žrtvom, što je velika pogreška. Njih se ne smije štititi već raditi s njima, naročito s maloljetnicima. U protivnom će oni postati sve gori, čak i obiteljski zlostavljači, što je nerijetko slučaj – upozorava Buđanovac.

Lani osam slučajeva vršnjačkog nasilja

Statistika PU varaždinske otkriva kako je lani evidentirano ukupno osam slučajeva vršnjačkog nasilja, od čega je šest događaja bilo za vrijeme trajanja nastave u školi, dok su svega dva događaja bila na javnom mjestu, točnije u ugostiteljskom objektu, nakon nastave.

Nadalje, vršnjačko nasilje prijavljuju najčešće odgojno obrazovne ustanove, odnosno stručne službe škole.

Iako se jučerašnji incident dogodio u slobodno vrijeme djevojaka, upitali smo i ravnatelje škola koje djevojke pohađaju za kratki komentar.

‘Ne pridavati pozornost, to su djeca’

Tako Milan Žunar, ravnatelj varaždinske Strojarske i prometne škole, koju pohađa žrtva, smatra kako se tom slučaju ne treba pridavati veliki značaj.

– Tome ne treba pridavati pozornost, u pitanju su djeca. Odrasli imaju svoje probleme kojima bi se trebali baviti. Također je potrebno pripaziti na žrtvu, kako ne bi bila obilježena u školi, naročito u ovom periodu pred kraj školske godine kad su ispitivanja najintenzivnija.

‘Ovaj slučaj treba zanemariti’

Sličnog je razmišljanja i Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole koju pohađa počiniteljica.

– Nemam komentara, dođite u školu i pišite o dobroj djeci. Ovaj slučaj treba zanemariti jer im inače dajete na važnosti. Istaknite uspjehe naših odličnih učenika, nemojte stalno prodavati stalno crnilo i bit ćete sretniji – rekla nam je.

‘Gledanje na drugu stranu pogoršava stvar’

U vezi jučerašnjeg slučaja oglasio se i Savjet mladih Varaždinske županije, i to apelom na zajedničko djelovanje.

– Problem nasilja među mladima nikako nije problem samo jedne društvene skupine, već je problem svih nas kao zajednice. I sad moramo sami sebi postaviti pitanje; koje granice ćemo odrediti i kako ćemo svi zajedno riješiti problem nasilja među mladima koje kod nas više nije iznimka, već postaje nepisano pravilo. Kao predstavnik društvene skupine mladih smatram da su situacije koje uključuju tučnjave, nasilje i ozljeđivanje enorman problem kojemu se mora pristupiti sustavno i riješiti ga u trenutku kad se desi. Jer gledanje na drugu stranu i negiranje će samo pogoršati postojeću situaciju i pokazati mladim ljudima kako je danas in biti huligan. E pa nije. Ovim putem vas sve pozivamo da zajedno osudimo ovakvo ponašanje, da pokažemo kako nasilje nikad nije rješenje i da svi krenemo u sustavno rješavanje ove problematike – izjava je Petre Međimurec, članice Savjeta mladih Varaždinske županije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije