FOTO Mališani iz Dječjeg svijeta posadili glog kako bi ptice i zimi imale hrane

Mališani iz varaždinskog dječjeg vrtića Dječji svijet danas su u djelo sprovesti još jednu svoju divnu dječju zamisao. 70-ak mališana u varaždinskom Jagićevom parku posadili su glog.

Naime, u svojim svakodnevnim šetnjama oni zimi redovito hrane ptice u parku, a tražili su odgovor na pitanje što ptice jedu za vrijeme vikenda kada im oni ne donose hranu, jer nisu u vrtiću. Ptice se rado hrane bobičastim plodovima raznih grmova i drugih biljaka (kalina, divlja ruža (šipak), glog, trnina, vatreni trn, peterolisna lozica, bršljan).

Sadnjom makar jedne takve biljke u vrt, puno se može pomoći kosu i drozdovima tijekom zime (osim toga, ovi su grmovi i vrlo dekorativne ukrasne biljke te pružaju odlično mjesto za izgradnju gnijezda mnogim vrstama ptica tijekom proljeća).

Obzirom da se u posljednjih nekoliko stoljeća drastično smanjila količina biljaka koje zimi služe kao hrana pticama, te su se prirodni izvori hrane za ptice znatno prorijedili čime se utjecalo na devastiranje ili uništavanje mnogih prirodnih staništa. Djeca su tijekom odgojno-obrazovnog procesa o značenju prirode za život čovjeka prepoznala potrebu da se brinu o pticama zimi.

Osim u Varaždinu, danas su u 11 sati na javnim prostorima biljke za ptice sadili i u Francuskoj, Latviji, Bugarskoj i Rumunjskoj, odakle su dječji vrtići koji zajedno s varaždinskim Dječjim svijetom sudjeluju u eTwining projektu.

Ova dječja akcija realizirana je u suradnji sa stručnjacima iz varaždinskih Parkova.

Sadnja gloga jedna je od brojnih aktivnosti mališana iz ‘Dječjeg svijeta’ u tjednu u kojem se obilježava 22. travnja, Dan planeta Zemlje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije