Upisi u srednje škole: Previše gimnazijalaca, deficitarna su strukovna zanimanja

Kako se bliži vrijeme vrijeme upisa učenika u srednje škole, danas, 30. ožujka u Županiji je održan radni sastanak ravnatelja srednjih škola Varaždinske županije.

– Ove godine osme razrede završava 1751 učenik, a za njih smo pripremili 5244 upisna mjesta u 101 razredni odjel. Uz to, postoje i privatne škole koje se zajedno s nama trude odgovoriti na sve izazove današnjeg društva. Rijetko koja županija na ovakav način može prezentirati svoj rad, naročito kad se osvrnemo na to da naše škole provode ukupno 11 europskih projekata ukupne vrijednosti 22 i pol milijuna kuna. Svake godine nudimo i nove programe, a upise za suficitarna zanimanja smanjili smo za 20 posto, ali ni jedno zanimanje nije ukinuto. Svakom učeniku dajemo informaciju, ali ipak je konačna odluka na njima i roditeljima – istaknuo je Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Ulaganje u obrazovanje bitna je stavka u proračunu Varaždinske županije, što je potvrdio i župan Predrag Štromar.

– Obrazovanje nam je izuzetno bitno i želimo ga prilagoditi, stoga i ove godine desetak dana provodimo kampanju ‘Odaberi svoju školu’. Svih 17 srednjih škola predstavlja i nude učenicima osmih razreda svoje prednosti i programe koje imaju. Organiziramo i Sajam poslova tako da učenici mogu vidjeti s kojim zanimanjima, odmah po srednjoškolskom obrazovanju, mogu naći posao ili na koje fakultete mogu ići. Želimo prilagoditi obrazovanje prema stanju u gospodarstvu, ali ipak neki učenici ne žele u zanimanja s kojima se mogu zaposliti, a mi ne možemo uskratiti nekome ono za čime ima interes. Ipak, velika je potražnja za strukovnim zanimanjima u Republici Hrvatskoj. U naše škole dolaze i učenici iz drugih županija jer imamo kvalitetno obrazovanje.

Stanje na tržištu rada objasnila je Jasenka Hutinski, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin.

– Već nekoliko godina HZZ izdaje preporuke za upisnu politiku. Također, vodimo statistiku koja su zanimanja teže, odnosno lakše zapošljiva. Svjesna sam činjenice kako roditelji žele djece upisati u zanimanja koja su bolje plaćena, uvjeti rada lakši i slično, ali teško ih je kasnije plasirati na tržište rada. Povećani su gimnazijski obrazovni programi, a upravo su tu najveće poteškoće sa zapošljavanjem. Nedostaju zanimanja u građevinarstvu, primjerice tesari, zidari i slično. Uskoro će se dogoditi to da ćemo u našu zemlju tu radnu snagu morati uvoziti – zaključila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije