Svjetski dan voda: Sačuvajte ono što imamo, ne dozvolite da najvrednije nestane

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda u utorak, 22. ožujka, u dvorani Županijske skupštine predstavljena je publikacija ‘Ptice uz Dravu u Varaždinskoj županiji’, kao i rezultati ‘Monitoringa ptica i staništa na području rijeke Drave u Varaždinskoj županiji’, održanog pod vodstvom Ivana Darka Grlice.

Publikacija je rezultat projekta ‘Tri rijeke – jedan cilj’, kojim je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Varaždinske županije bila jedan od partnera. U sklopu projekta predstavljene su i dvije promatračnice za promatranje ptice, jedna na lokaciji Zeleni prud u općini Sračinec, druga u Malom Bukovcu.

– Želja nam je da na taj način započnemo razvijati turizam vezan uz promatranje ptica u Varaždinskoj županiji – rekla je Alenka Car, ravnateljicaJavne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Varaždinske županije.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je voda i zapošljavanje. Danas, kad se vodi računa o održivom razvoju i kada govorimo o racionalnom korištenju voda, okrećemo se zaštiti prirode i očuvanju vodnih resursa i staništa, rekla je Car.

Ova publikacija rezultat je intenzivnih istraživanja koja su trajala zadnje dvije godine, dok sličnih istraživanja ranije nije bilo na ovom području Drave.

Četiri vrste koje su karakteristične za ova staništa su vodomar i bregunica, za strme obale, a za sprudove su kulik i mala prutka.

– Sve četiri vrste su prisutne na gornjem dijelu Drave i postoji fluktuacija od godine do godine, ali one su tu – rekao je Ivan Darko Grlica.

– Sačuvajte ono što imamo. Nemojte dozvoliti da nam najvredniji tipovi staništa nestaju. Ako nestaju oni, nestat će i vrste koje su tipične za njih – upozorio je Grlica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije