Vijesti / Društvo

Otvorena izložba o Anne Frank: Treba učiti na greškama iz prošlosti

Otvorena izložba o Anne Frank: Treba učiti na greškama iz prošlosti

U prostorijama II. gimazije Varaždin danas, 8. ožujka, otvorena je izložba 'Anne Frank – povijest za sadašnjost', koja je ostvarena u sklopu projekta 'Povijest za svijest' financiranog od strane Europske unije.

Putujuća izložba na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Izložba je iz Nizozemske krenula prije desetak godina, a prije dvije godine je došla u Hrvatsku. Ideja je da izložba gostuje na mjestima koja su u recentnim zbivanjima imala neke probleme. Dakle, cilje je povezati događaje iz II. svjetskog rata s recentnima, što je kod nas, nažalost, Domovinski rat - rekao je Miljenko Hajdarović, profesor povijesti i autor hrvatskog dijela izložbe.

- Tako je priča o Anne Frank nadopunjena s pričama iz hrvatske povijesti, od Drugog svjetskog pa do Domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti da je i kod nas vršen holokaust. Trebali bi učiti iz povijesti, ali svakih nekoliko godina izbiju novi sukobi i ratovi tako da nove generacije moramo još više i efikasnije obrazovati - dodao je.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja i nastavit će putovati po Hrvatskoj uz pomoć lokalnih donacija koje je u slučaju Varaždina osigurala Druga gimnazija Varaždin koja je ujedno i ugostitelj izložbe.

- Druga gimnazija Varaždin domaćin je međunarodne izložbe, a nama je to zadovoljstvo. Drago nam je da su naši učenici pokazali izniman interes da budu vodiči ove izložbe te su prošli intenzivan trening i sad su osposobljeni, na interesantan način, učenicima dočarati izložbu - rekla je Zdravka Grđan, ravnateljica škole.

Anne Frank je paradigma koja se, prema riječima Alena Kišića, zamjenika župana, više nikada ne bi smjela dogoditi.

- U tragičnoj sudbini te mlade djevojke vidi se sva glupost rata i besmisao nečijih suludih želja. Bitno je uvažavati druge i drugačije što je ujedno temeljna poruka ove izložbe. Važno je od formativnih godina učiti djecu o tome - izjavio je.

Izložba se može pogledati do 20. ožujka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci