Vijesti / Društvo

FOTO 'Konvencionalna poljoprivreda je veliki zagađivač, ali može se i drugačije'

FOTO 'Konvencionalna poljoprivreda je veliki zagađivač, ali može se i drugačije'
'Konvencionalna poljoprivreda je veliki zagađivač, ali može se i drugačije' jelenko416068

Revolucija zdrave hrane na dohvat ruke - to je naziv predavanja koje je Silvija Kolar Fodor iz međimurske udruge Biovrt - u skladu s prirodom održala u Varaždinu u subotu 13. veljače.

Prostor III. mjesnog odbora bio je do posljednjeg mjesta ispunjen zaljubljenicima u biovrtlarstvo, koji su došli po svoju dodatnu 'dozu entuzijazma' uoči početka još jedne vrtlarske sezone.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim predavanja, održana je i prigodna razmjena sjemenja, kojoj se odazvalo mnogo sjemenara, čuvara starih sorti, a održana je i radionica izrade tzv. seedballsa, iliti sjetvenih kuglica, o kojima je govorio i praktično demonstrirao kako se izrađuju Damir Šeler iz zagrebačke udruge Rustica.

- Održavanjem današnjeg događanja ulazimo u već petu godinu suradnje naše udruge sa Silvijom Kolar Fodor, koja je započela 2012. nakon pokretanja projekta Čudesnih vrtova u Biškupcu. Želja nam je bila osim samih parcela građanima ponuditi i određenu edukaciju i drago nam je da interes za ovakvim predavanjima i dalje postoji - rekao je Goran Hanžek iz varaždinske udruge Gredica, organizatora događanja.

- Mislim da je neprestano potrebno naglašavati to da je današnja konvencionalna poljoprivreda jedan je od najvećih zagađivača današnjice. Ali, isto tako, i da postoje bolji, zdraviji, učinkoviti modeli koji mogu biti rješenje i za klimatske promjene i za ljudsko zdravlje, ali i zdravije društvo općenito - riječi su Silvije Kolar Fodor, koja je u svome predavanju predstavila neka moguća rješenja.

Govorila je i o potrebi uzgoja hrane za vlastite potrebe, ali i podrške malim lokalnim proizvođačima. Iznijela je tako podatak da 70% hrane u svijetu još uvijek proizvode mali proizvođači, a ne velike korporacije, kako bi se mogao steći dojam.

- Svi mi možemo učiniti jako puno, pa čak i ako sami ne uzgajamo hranu - naglasila je Silvija Kolar Fodor.

Tehniku izrade seedbalsa za hobi-potrebe predstavio je Damir Šeler. Seedballsi su sjemene kuglice od gline, a njezine prednosti, kako je rekao Šeler, su u tome što omogućuju sjetvu i na tlo koje nije prethodno obrađeno. Riječ je o tehnici koju je popularizirao japanski poljoprivrednik Masanobu Fukuoka.

- Ja ne znam koristi li itko na ovim prostorima tu tehniku, osim u Grčkoj, gdje se, između ostalog, koristi i za ozelenjivanje iz raznih razloga opustošenih područja. Prilikom svog boravka u Grčkoj uvjerio sam se i da je ovu tehniku moguće primjenjivati i na velikim površinama te da je velike količine seedballsa moguće napraviti relativno jednostavno, i to tek pomoću mješalice za beton - ispričao je, između ostalog, Damir Šeler.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci