Varaždinski običaji: ‘Domače’ kobasice suše se na balkonu usred Münchena

Jednog hladnog siječanjskog jutra prije nekoliko dana, balkon u Münchenu osvanuo je ukrašen zagorskim kobasicama i velikim komadima slanine. Riječ je o sezonskoj zalihi obitelji Hrvata koji tu stanuju, a porijeklom su iz Varaždina, piše dnevnik 24 sata.

Božica Vugrinec (35) koja u glavnom gradu Bavarske živi od rođenja, objasnila nam je da je svoje suhomesnato blago na dotični balkon u četvrti Milbertshofen-Am Hart okačio njezin brat Srećko Kostanjevec.

– Upravo smo se vratili s godišnjeg odmora u našem prekrasnom gradu Varaždinu. Kako moj brat jednostavno ne može bez naših domaćih delicija, svake godine se opskrbljuje zalihama koje mu onda potraju nekoliko mjeseci – rekla nam je.

Varaždin im je, kaže, srcu prirastao zato što su joj tamo rođena sva braća, ali i zato što tamo još žive njihovi roditelji. Pa ako Bavarska jest inače poznata po vlastitoj tradiciji kulinarske ovisnosti o milijun vrsta spremanja sušenog ili dimljenog svinjskog mesa, ono što se dopremi iz starog kraja ima, kako bi se reklo, dodanu vrijednost.

– To sve radi naš tata. Kupi svinje koje onda tovi, sve dok ne dođe vrijeme za kolinje. A onda pravi kobasice, suši ih, priprema slaninu, krvavice… Sve kako bismo mi to potom odnijeli u naš München i imali za jelo. Čak i mi koji smo ovdje rođeni više smo vezani za Varaždin nego za grad u kojem radimo i živimo veći dio godine – dodatno nam je približila pozadinu domaćinske atmosfere iz centra Münchena, pišu novinari 24 sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije