Dan mimoza: ‘Rano otkrivanje karcinoma spašava život’

Subotnje jutro na Franjevačkom je trgu u Varaždinu bilo u znaku mimoza. Opća bolnica Varaždin, točnije, Odjel za ginekologiju i opstetriciju, u suradnji s Varaždinskom županijom, su već tradicionalno organizirali obilježavanje Dana borbe protiv raka vrata maternice.

Godišnje od nekog oblika karcinoma umre 500 do 600 osoba. Obolijevanje od raka vrata maternice je kod žena na petom mjestu, petnaestak ih godišnje oboli u Varaždinskoj županiji. Ipak, potrebno je reći kako rano otkrivanje karcinoma spašava život jer ukoliko se otkrije u ranoj fazi, osoba se može izliječiti – istaknuo je Alen Kišić, zamjenik varaždinskog župana te dodao kako je ova akcija u sklopu Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice.

– Prioritet županije je rad na prevenciji i edukaciji stanovništva, a ono što me posebno veseli jest što su građani to prepoznali i prilazili nam tijekom današnje akcije. Novac od prodaje mimoza po simboličnoj cijeni, upotrijebit će se za borbu protiv raka. Kao što sam spomenuo, građani su sami dolazili i znali o čemu je riječ, a cvijeće je rasporadno rekordno brzo. Dokazuje to kako edukacija uistinu ima smisla.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije