Osnovnoškolci sadili šafrane u spomen na židovsku djecu stradalu u Holokaustu

>> Osnovnoškolci sadili šafrane u spomen na židovsku djecu stradalu u Holokaustu

Danas, 9. studnoga, Međunarodni je dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije. Kako bi ga obilježili, učenici i nastavnici triju škola, 3. i 4. osnovne te OŠ ‘Petar Zrinski’ Jalžabet sadili su lučice šafrana na Židovskom groblju u Varaždinu.

Koordinator akcije u ime Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava bio je Milivoj Dretar.

Osnovnoškolcima su se pridružili i članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždin.

– Želja je bila da povodom tog dana posjetimo jedno od mjesta koja u stvarnosti asociraju na antisemitizam jer Židovsko groblje simbolizira upravo to, ukopi se više ne vrše jer je varaždinska židovska zajednica u Drugom svjetskom ratu u potpunosti uništena od strane fašista. Htjeli smo skrenuti pažnju na to mjesto koje se nalazi izolirano od grada pa ljudi ne pridaju veliku važnost ni groblju, a ni zapuštenoj sinagogi. Učenicima smo pružili priliku da se kroz sadnju lukovica šafrana aktivno uključe u projekt ‘The Crocus’ koji se provodi u mnogim europskim državama – kazao nam je Milivoj Dretar.

The Crocus Project ili Projekt šafran jest inicijativa kojom se potiče djecu u dobi od 11 godina ili više da posade šafrane u znak sjećanja na milijun i pola židovske djece koja su bila žrtve Holokausta i tisuća koje su stradale od strane nacista.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije