Obljetnica Šemovečke bitke: ‘Tekovine antifašizma ne smiju se zaboraviti’

U organizaciji Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki danas je, kod spomen kosturnice ‘Plamen revolucije’ u Šemovcu, održana komemorativna svečanost u povodu 72. obljetnice glasovite Šemovečke bitke i oslobođenja grada Ludbrega.

Uz delegacije i predstavnike antifašističkih udruga vijenac je položilo i izaslanstvo Varaždinske županije u kojem su bili predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, zamjenik župana Alen Kišić te županijska vijećnica Božica Makar.

U izaslanstvu je bio i gradonačelnik Grada Ludbrega te saborski zastupnik prošlog saziva Hrvatskog sabora Dubravko Bilić koji je predstavljao Ludbreg, a upravo je Šemovečka bitka bila jedna od presudnih bitaka za oslobođenje toga grada.

– Važno je da se tekovine antifašizma nikada ne zaborave. Izgradnja budućnosti mora biti utemeljena na pravu svih na različitost, na pravu koje poštuje vjerske, nacionalne i rasne razlike – rekla je Dubravka Biberdžić pred okupljenima.

Prisutne antifašiste te sve ostale prisutne građane pozdravili su i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin.

Na kraju komemorativne svečanosti nastupili su učenici Osnovne škole iz Šemovca.

Napomenimo kako je Šemovečka bitka bila jedna od najkrvavijih borbi koje su do tada vodile jedinice Narodno oslobodilačke vojske na području Sjeverozapadne Hrvatske.

U samoj Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca, dok ih je 30-ak ranjeno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije