Nemojte raditi uz studij, mogli biste ostati bez prava na studentski dom

Studenti koji mjesečno preko poslova dobivenih putem Student servisa imaju prihode veće od tisuću kuna mogli bi uskoro izgubiti pravo na smještaj u studentskim domovima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zaključilo je kako taj prihod utječe na socioekonomski status studenta i njegove obitelji, piše ziher.hr, a prenosi tportal.

– S obzirom na prikupljene podatke, Ministarstvo smatra da primitak studenata na redovnom školovanju za rad preko studentskih servisa može biti značajan dodatni prihod koji može utjecati na socijalno-ekonomski status te je studentskim centrima proslijeđena uputa da se i taj primitak uzima u izračun za ukupni iznos prihoda kućanstva – odgovorili su tportalu iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Vanja Horvat, predsjednica Savjeta mladih Grada Varaždina nam je objasnila da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta od srpnja želi studentima, koji zarađuju mjesečno više od tisuću kuna, otežati ulazak u studenske domove odnosno uskratiti im pravo na smještaj.

– Smatram da je u ovom slučaju Hrvatski studenski zbor reagirao na pravi način, pa je Ministarstvo primorano tražiti neki drugi model. Svima je jasno da studentima, koji žive u studenskom domu i ostvaruju prihod od tisuću kuna ta zarada nije dostatna za život, pogotovo ako su slabijeg ekonomskog statusa. Ovakva mjera, ako zaživi, bila bi katastrofa. Redovni studenti, koji obavljaju svoje fakultetske obveze u roku, te usput žele dodatnu zaradu, mislim da zaslužuju pohvale, a ne da se ovakvim mjerama na neki način kažnjavaju za svoj trud i upornost. Takvi studenti bi trebali biti uzor svima, a ne da ih se smatra ‘nadobudnim mladim osobama’. One koji znaju organizirati vrijeme, jer ponekad nije lako uskladiti fakultetske obveze i posao, trebalo bi zadržati u Hrvatskoj, a ne tjerati ovim nelogičnim mjerama.

Ipak, čini se da studenti ove akademske godine mogu odahnuti. Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin rekao je kako zasad od toga neće biti ništa.

– Temeljem naputka iz MZOS-a, primitak od studentskog rada preko Student servisa nije se uzimao u izračun ukupnih prihoda u natječaju za smještaj za akademsku godinu 2015./2016. O tome što će biti iduće akademske godine dogovorit će se predstavnici studenata i Ministarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije