Vijesti / Društvo

Udruga NUM: Nakon Jailhousea nastavljamo raditi na europskim projektima

Udruga NUM: Nakon Jailhousea nastavljamo raditi na europskim projektima

Netom nakon završenog desetodnevnog festivala Jailhouse u Lepoglavi, pričali smo s glavnim organizatorom, ujedno i dopredsjednikom Nezavisne udruge mladih (NUM) Marijom Žuličekom. Udruga je osnovana 2002. godine, a broji preko 250 članova, od toga 50-ak aktivnih.

- Udruga je osnovana zbog nedostatka aktivnosti za mlade na području Lepoglave, a zadnjih tri, četiri godine prerasla je u udrugu međunarodnog karaktera zahvaljujući suradnji s udrugama iz gotovo cijele Europe – započeo je Žuliček.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dosad iza sebe imaju četrdesetak europskih projekata, a kako doznajemo, sve je krenulo sasvim slučajno.

- Jedna udruga iz Slovenije je trebala partnera iz Hrvatske, zvali su nas bismo li željeli biti im partneri, mi smo pristali, kasnije upoznali još četiri slične organizacije iz različitih krajeva Europe i evo nas danas ovdje – skromno je nadodao.

Cilj njihovih europskih projekata je neformalno obrazovanje za mlade, razbijanje predrasuda i treniranje stranih jezika, a svaki od tih projekata ima svoju temu koja se razvija kroz brojne edukativne radionice.

- Trenutno radimo na najvećem projektu dosad, vrijednom ukupno 180 tisuća eura i u trajanju od 16 mjeseci, a partneri na projektu su nam Slovenija, Portugal, Irak, Jemen i Kazahstan. Baš smo nedavno bili u Kazahstanu gdje smo surađivali s kolegama na radionicama – otkrio nam je Mario.

Izaslanstvo NUM-a od troje članova odlaze u listopadu u Irak, a nakon toga će u Jemen.

- Ide nas troje u Erbil, gdje će se održavati radionica na temu 'Mentoring for young entrepreneurs' (Mentorstvo za mlade poduzetnike), odnosno povezivat će se srednje škole i privatnici kako bi se obrazovala sljedeća generacija poduzetnika – ispričao je.

Zanimljivo je spomenuti kako će u Lepoglavi boraviti i jedna Šveđanka i Maltežanin koji dolaze uz posredstvo Europske volonterske službe.

- Dolaze na 10 mjeseci učiti i raditi te dobiti neko iskustvo radi lakšeg zaposlenja u svojim državama, a imamo u planu slati i svoje ljude u inozemstvo, ali prvo treba pronaći zainteresirane za tako nešto i pripremiti ih na život u drugoj zemlji – otkrio je neke od planova Mario.

Na upit o uvjetima za mlade u državama partnerima kaže kako tek kad odemo negdje, možemo vidjeti koliko smo sretni što živimo u Hrvatskoj i da imamo bolje uvjete nego u zemljama koje su dosad posjetili.

- Kad vidite kakvi su uvjeti u Kazahstanu i sličnim zemljama, postanete zahvalni na onome što imate kod kuće, ali sva ta iskustva s puta dobro su nam došla u daljnjem radu, pogotovo što se tiče organizacije Jailhouse festivala i sličnih događanja – prokomentirao je Žuliček.

Jailhouse festival, koji se održavao od 7. do 16 kolovoza u Lepoglavi, privukao je nekoliko tisuća posjetitelja zahvaljujući kvalitetnim programima svih deset dana održavanja festivala.

- Jailhouse je krenuo još 2008. godine pod imenom MagNUM, a posljednjih godina se održava pod imenom Jailhouse. Prve godine trajao je punih 34 dana, a svake godine ga pokušavamo smanjiti na čim manje dana, ali punih aktivnosti, s obzirom da preko ljeta ne postoje neki sadržaji za mlade u Lepoglavi – započeo je priču o Jailhouseu Žuliček.

O odnosu sa lokalnom vlasti, Mario ističe kako je suradnja dobra, međutim uvijek postoji mjesto za napredak. Kaže kako je bitno prepoznati važnost festivala za građane, a da se na festivalu može pronaći za svakoga ponešto.

- Surađujemo s Gradom na brojnim projektima tokom cijele godine, ali uvijek postoji neki aspekt koji se može kvalitetnije izvesti. Drago nam je da su naši sugrađani prepoznali kvalitetu i širok spektar aktivnosti koje smo nudili, a trudili smo se izaći i susjedima ususret završavajući s programima u razumno doba kako bi mogli spavati u miru. Također, brojni su susjedi provodili dane u druženju s nama i to nas izuzetno veseli – rekao je.

Kroz deset dana, na festivalu su nastupila brojna glazbena imena poput Vatre, Šanka i drugih, a nije nedostajalo ni kulturnih zbivanja pa tako valja izvojiti Kerekesh teatar. Sa posebnom pozornošću pratila su se i sportska događanja, a možda najzanimljivije takvo događanje je bio bubble football, koji je novitet na našem području.

- Sve to ne bi bilo moguće da nije bilo naših marljivih 30-ak volontera koji su doslovno cijele dane 'živjeli' Jailhouse, dali su svoj maksimum kako bi sve proteklo u najboljem redu, a pomažu nam i kad imamo razne druge projekte – zaključio je Mario.

Prema Žuličekovim riječima, planovi udruge NUM se nastavljaju razvijati i nakon Jailhousea, a imaju u planu i zaposliti još nekog tko bi pomagao dvojici već zaposlenih na projektima.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!