Mališani iz Dječjeg svijeta plesali flamenco za goste iz Španjolske

>> Španjolci oduševljeni radom varaždinskog vrtića Dječji svijet

Varaždinski vrtić Dječji svijet ovih je dana domaćin partnerima iz dječjeg vrtića Zaleo iz Madrida, u okviru projekta Sharing Education and Learning with Families (S.E.L.F.), financiranog od strane EU. Tim su povodom danas, 10. lipnja, u prostorijama Županije goste iz Španjolske ugostili predstavnici lokalnih vlasti, a domaćini iz vrtića održali su prezentaciju o hrvatskom obrazovnom sustavu. Nakon toga su djeca i roditelji prigodnim programom predstavili rad vrtića.

> Varaždin i Madrid: Vrtićki mališani portretirali sebe, slikali voće…

– Ovih su dana kod nas gosti madridskog vrtića, koji su ujedno koordinatori S.E.L.F. projekta, čiji je cilj uključiti roditelje u odgojno-obrazovni sustav. Roditelji se uključuju prema interesima i profesionalnom radu, a tim se aktivnostima želi deinstitucionalizirati obrazovanje. Interes roditelja je golem, gotovo 80 posto njih se želi uključiti. Prošle godine smo mi bili u Madridu i tada nam je predstavljen španjolski obrazovni sustav. Ima nekih razlika, primjerice, u Madridu su vrtići puno ranije školarizirani, što naši partneri žele promijeniti. Naime, pokazalo se kako prerani ulazak djece u odgojno-obrazovnu strukturu nije dobar za njih – objasnila je Ljubimka Hajdin, ravnateljica Dječjeg svijeta.

Ana Diaz, ravnateljica španjolskog vrtića Zaleo, nije krila oduševljenje radom varaždinskog vrtića.

– Veoma je lijepo ono što su nam danas prezentirali u vrtiću. Sviđa nam se način na koji djeca uče, kroz igru i s roditeljima… Oduševljenje koje pokazuju pritom je zaista predivno – rekla je.

Pozdravili na španjolskom

Nakon prezentacije u Županiji, gostima je izvedena predstava mališana, koja će se idući tjedan izvesti pred svim roditeljima čija djeca idu u Dječji svijet. Djeca su otplesala flamenco, pozdravila prisutne na španjolskom, vježbala jogu… Roditelji su u aktivnostima sudjelovali tako da su ili pripremali djecu za program koji su izvela, ili su s njima sudjelovali u igri.

– Jako je lijep ovaj projekt i način na koji se mi roditelji uključujemo. Djecu sam tijekom nekoliko tjedana učila plesati poznati španjolski ples i pritom se dobro zabavila – kazala je Darija Stančić, majka jedne od polaznice vrtića.

– Danas je bilo lijepo i zabavno, a kod flamenca mi se najviše sviđa haljina i češljić u kosi – otkrila je 6-godišnja Leona, polaznica vrtića.

Još mnogo toga u pripremi

U projektu uživaju i odgajateljice.

– Sviđa mi se što djeca uče u formalnim i neformalnim situacijama te što su u proces obrazovanja uključeni roditelji. Mnogo je aktivnosti odrađeno, ali nam mnogo toga još i predstoji – rekla je Jelena Kežić, odgajateljica u Dječjem svijetu.

Još je mnogo aktivnosti i radionica u pripremi, a projekt traje do 2016. godine, kada je u planu izdavanje metodičkog priručnika za odgajatelje i roditelje, koji će obuhvatiti sve aktivnosti projekta, a biti će tiskan na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije