VŽ KALENDAR 1864. godine vijećnici odobrili početak rada vatrogasnog društva

17.6.1945. U Varaždinu je obnovljen rad varaždinskog kazališta i izvedene dvije predstave: ‘Teški časovi’ Matije Bora i ‘Lupež iz Amsterdama’ Juraja Valdena. Tijekom ljeta 1945.godine u Varaždin je stigao dio glumaca kazališne družine ‘August Cesarec’, uključio se u rad kazališta i u sezoni 1945/1946. izvedeno je 11 premijera.

17.6.1864. Na sjednici Gradskog magistrata Varaždina gradski kapetan Vjekoslav Zadravec izvijestio je da se za rad u Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu prijavilo 156 građana. Vijećnici su odobrili početak rada vatrogasnog društva. Poticaj za osnivanje društva dali su trgovac Marko Brajer i pekar Antun Polanski koji su se organizacijom vatrogastva i gasilačkim spravama upoznali u Njemačkoj, dopremili u Varaždin operu i uz pomoć Ferde Majera i Antuna Papsta pokrenuli rad vatrogasaca. Varaždin je svoje vatrogasno društvo utemeljio dvije godine prije Londona.

17.6.1909. Na skupštini, kojoj je prisustvovalo više od 140 varaždinskih obrtnika, 17.lipnja 1909.godidne utemeljeno je Katoličko djetićko društvo Varaždin čija je glavna zadaća bila odgoj i obrazovanje obrtničkih pomoćnika i mladih radnika. Za predsjednika društva izabran je kanonik Josip Lehpamer, a za potpredsjednika obrtnik Luka Lovrenčić. U pravilima Katoličkog djetićkog društva – između ostalog – bilo je predviđeno da se članovima, kada ostanu bez posla, novčano pomaže i što prije nađe «pristojno mjesto zarade». Društvo je organiziralo predavanja, čitanje knjiga, časopisa i novina, izlete i zabave, poduku raznim korisnim stvarima, propagiralo štednju i međusobno ispomaganje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije