Varaždinska županija pokreće novu tvrtku za javni prijevoz putnika

Varaždinska županija pokreće novu tvrtku za javni prijevoz putnika pod nazivom Autobusni prijevoz Varaždinske županije, a cilj je građanima i svim posjetiteljima osigurati još bolju mobilnost u svrhu rada, obrazovanja, rekreacije i turizma.

Ova mjera u skladu je s Master planom integriranog prijevoza putnika regije Sjever, koji obuhvaća Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju.

Master plan je temeljni strateški razvojni dokument za uspostavu održive i kvalitetne mobilnosti građana na području triju sjevernih županija i vrijedi za razdoblje do 2027. godine.

Predviđa razvoj sustava integriranog prijevoza putnika, što će u praksi značiti harmonizaciju voznih redova između vlaka i autobusa, korištenje zajedničke prijevozne karte za vlak i za autobus te učestale polaske i vlakova i autobusa.

Ovakav sustav u svojim regijama primjenjuju gotovo sve razvijene zemlje Europe i svijeta poput Njemačke, Austrije, sjeverne Italije, Češke i mnogih drugih.

Nova tvrtka zasad neće posjedovati autobuse, ali je prema postojećim zakonskim rješenjima moguće sklopiti ugovore o suradnji s nekim drugim prijevoznikom.

Nakon početka rada te ako tvrtka dobije koncesiju za županijski prijevoz, plan je da se kupe novi, suvremeni autobusi, i to sredstvima Europske unije.

Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove je godine već pokrenulo natječaj za kupovinu novih autobusa namijenjen javnim komunalnim prijevoznim tvrtkama.

Tako su nove autobuse nabavili, primjerice, zagrebački ZET i Auto Promet Sisak. Ministarstvo planira u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom pokrenuti još poziva za nabavu novih autobusa, što Varaždinska županija planira iskoristiti.

Model integriranog prijevoza putnika za regionalno povezivanje na području triju sjevernih županija prvi je takvog tipa u Hrvatskoj, odnosno to je prvi model koji se ne odnosi na velegrad i njegovu suburbanu regiju.

Novi sustav će omogućiti znatno veći broj autobusnih kilometara te će osim značajnog poboljšanja mobilnosti građana, omogućiti kako novoj tvrtki, tako i svim dosadašnjim prijevoznicima znatno više potencijalnog posla prijevoza.

Na području Varaždinske županije za prijevoz učenika osnovnih škola izdvaja se oko 7,5 milijuna kuna, a za prijevoz učenika srednjih škola oko 34 milijuna kuna godišnje.

Županija od toga plaća ukupni prijevoz osnovnoškolaca i 25 posto prijevoza srednjoškolaca kroz sudjelovanje Županije i partnera, dok ostalo plaća Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Osnivanje tvrtke ne iziskuje dodatna sredstva, a realizacijom cjelovitog projekta moguće je ostvariti značajne uštede javnog novca.

Ante Klečina, sveučilišni pristupnik informatike, zaposlenik Županije, imenovan je na mjesto direktora, pa neće biti dodatnih troškova za županijski proračun.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije