VŽ KALENDAR Na današnji dan rođen je veliki varaždinski glumac Tomislav Lipljin

5.12.1937. U Varaždinu je rođen Tomislav Lipljin, glumac, prevoditelj, leksikograf. Od 1959. godine bio je u stalnom angažmanu HNK u Varaždinu te je ondje odigrao više od 150 uloga. Osim u matičnom varaždinskom HNK, glumio je također i u predstavama u HNK Split i Gradskom kazalištu Virovitica. Zapažene su mu uloge u djelima Molierea, Krleže, Brešana. Glumio je i u filmovima poput “Treći ključ”, “SPUK” i “Čovjek koji je volio sprovode”. Osim filmova, na televiziji je glumio i u dramama i serijama poput “Gruntovčani”, “Odmori se, zaslužio si”, “Dirigenti i muzikaši”, “Cimmer fraj”, “Stipe u gostima”, “Mejaši”, “Inspektor Vinko” i “Nepokoreni grad”. Primio je brojne nagrade Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske, dobitnik je nagrade Grada Varaždina, odlikovan je redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Osim glume, bavio se i pisanjem te adaptacijom književnih djela. Adaptirao je i na kajkavski preveo srednjevjekovne farse “Mladenec koj neje znal kaj mladi ženski treba”, “Bogi Ivač” i “Farsa o bednju”, “Jedermann iliti Vsakovič” te “Puno larme a za ništ”. Autor je “Rječnika varaždinskog kajkavskog govora”, a bio je i direktor i tajnik Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Tomislav Lipljin umro je 6. lipnja 2008. u 71. godini života.

5.12.1920. Novoutemeljena Varaždinska gimnazijska ekstenza je u gimnazijskoj crtaoni održala prvo predavanje. Profesor Krešimir Filić govorio je na temu “Stari Slaveni i njihove seobe”. U školskoj godini 1920/21. održano je 26 predavanja na popularne teme i 5 tečajeva opismenjavanja Varaždinaca.

5.12.1918. Rođen je svećenik Stjepan Kranjčić. Pohađao je Franjevačku srednju školu u Varaždinu, zatim odlazi i Nadbiskupijsku klasičnu gimnzaiju u Zagrebu i maturira na Drugoj klasičnoj zagrebačkoj gimnaziji. Studirao je i diplomirao teologiju na Bogoslovnom fakultetu. 1943. godine ga nadbiskup dr.Alojzije Stepinac zaređuje za svećenika. Radio je kao kapelan u Slavonskoj Požegi i u župi sv.Marka u Zagrebu. Sve do 1950. godine obavljao je dužnost bilježnika Nadbiskupskog duhovnog stola, kada ga je UDB-a protjerala iz Zagreba. Pomagao je župniku Franji Kuhariću u njegovoj župi u svetom Martinu pod Okićem. Nakon što je 1952. godine položio doktorat, Stjepan Kranjčić postao je župnik i dekan u Križevcima gdje je ostavio golemi doprinos. Autor je djela “Zašto me pozvao gospodin”. Umro je 1968. godine u pedestoj godini života. U Križevcima je utemeljena udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr.Stjepan Kranjčić”.

5.12.1912. U Varaždinu je rođen Antun Bahunek, hrvatski naivni slikar. Pripadao je tzv. Zagorskomu krugu izvorne umjetnosti. U početku je slikao na akademsko-realističan način, a zatim poentilistički seoske i urbane teme te krajolike u jakim bojama (Crveni krajolik, 1971), ili pak upotrebljavajući nijanse samo jedne boje (Plava zima, 1975). Umro je u Zagrebu 1985. godine.

5.12.1705. Rođen je franjevac Andrija Schauman, graditelj orgulja. Izradio je orgulje u crkvama u Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Kloštar Ivaniću i drugima. Umro je u Varaždinu 1752. godine

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije