VŽ KALENDAR Poznata splitska glumica posljednje je dane provela u Varaždinu

4.12.2003. Umrla je u Varaždinu popularna hrvatska kazališna i televizijska glumica Zdravka Krstulović. Rođena je u Splitu 1940. godine, diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, bila je stalna članica splitskog Hrvatskog narodnog kazališta i povremeno glumila u kazališnim skupinama “Teatar ITD” i “Teatar u gostima”. Prva veća uloga bila joj je u Držićevnom “Dundi Maroju” gdje je glumila Petrunjelu, a zatim je uslijedila uloga u Rankovićevnoj “Gloriji”. Televizijsku popularnost stekla je ulogama Violete u “Velo Misto” te Anđe Vlajine u seriji “Naše malo misto”. Poslijednje godine života provela je u Ustanovi za zdravstvenu njegu u Varaždinu.

4.12.1911. U Varaždinu je rođena znanstvenica Dragica Winterhalter. Bila je suradnica Instituta “Ruđer Bošković” te predstojnica Zavoda za fiziku Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Kao nuklearna fizičarka proučavala je neutronske reakcije i optiku. Autorica je djela “Optika, atomska i nuklearna fizika”.

4.12.1899. U 65. godini života u Varaždinu je umro Franjo Pongračić, profesor i ravnatelj varaždinske gimnazije. Bio je lingvist te je studirao klasičnu filologiju u Grazu i Beču, a predavao je latinski, hrvatski i grčki jezik. Od 1879. pa do smrti bio je ravnatelj Gimnazije te se u njegovom razdoblju varaždinska gimnazija uzdigla među najbolje u Hrvatskoj. Autor je dvaju znanstvenih radova – “Opaske k veberovoj latinskoj slovnici” i “Povijest gimnazije varaždinske”. Rođen je 1834.godine.

4.12.1887. U “kazališnoj restauraciji” u Varaždinu radničko pjevačko društvo “Vijenac” održalo je veliki koncert. Društvo je u kolovozu 1887. godine započelo svoje djelovanje te je na glavnoj skupštini nazočilo 27 izvršujućih i 54 podupirajućih članova. Predsjednik “Vijenca” bio je tesarski obrtnik Josip Krefl, a zbor je vodio Janko Puhli. Radničko hrvatsko pjevačko društvo “Vijenac” u Varaždinu je djelovalo 60 godina, sve do 1947. godine kada je raspušteno.

4.12.1885. U Varaždinu je rođen Stjepan Kerec, sportaš, nastavnik tjelovježbe u varaždinskoj gimnaziji. Bio je reprezentativac u mačevanju. Na svjetskom mačevalačkom prvenstvu 1924. godine u Beču osvojio je 4. mjesto. Bio je prvak u sablji i floretu, prednjak u “Hrvatskom sokolu”. U Varaždinskom sportskom klubu vodio je mačevalačku sekciju, a djelovao je i kao trener u Puli, Rijeci, Leipziegu, Hamburgu. Autor je dviju knjiga o mačevanju. Umro je 1968.godine u Bučkovcima kraj Ljutomera.

4.12.1808. Umro je u svojoj 88. godini političar i veleposjednik Čepinski Adamović (Ivan Kapistran). U Slavoniji i Bačkoj imao je velike posjede, uzgajao je konoplju, otvorio prvu užarnicu, dao prokopati Sarvaški kanal, pisao je o gospodarstvu. Rodio se u Varaždinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije