NEBRIGA O ŽIVOTINJI Držao psa na lancu usred ničega, reagirao tek nakon prijave

Proteklih tjedana u Facebook grupi koja okuplja Varaždince, veliku pažnju zaokupio je pas koji je živio u neadekvatnim uvjetima u sklopu napuštenog objekta u Cehovskoj ulici u Varaždinu.

– Pas nije napušten niti životno ugrožen, no živi u neadekvatnim uvjetima, naprosto ‘usred ničega’ tako da njegov vlasnik ima rok od dva tjedna za poboljašanje uvjeta života svog ljubimca – rekla je prije desetak dana Gordana Lacko iz Udruge Spas, koju su brojni građani kontaktirali zbog navedenog slučaja.

Iako je vlasnik psa obilazio svaki dan i nosio mu hranu, taj je šarplaninac bio vezan u malenoj kućici, živio u neadekvatnim uvjetima na osami, što, dodala je Lacko, za zdravlje psa može biti pogubno obzirom da životinja bez vlasnika postaje depresivna.

Nakon zadanog roka, u kojem je vlasnik psu trebao poboljšati uvjete za život, ništa se nije promijenilo, a na teren je, po telefonskoj prijavi, izašao i gradski komunalni redar.

– Očevidom je utvrđeno da je pas pasmine šarplaninac, zapušten, da se drži u nehigijenskim uvjetima, da se vlasnik ne brine o njegovoj adekvatnoj prehrani, zdravlju i higijeni. Budući da se radi o povredi po čl. 3. Odluke o držanju pasa i mačaka, načinu postupanja s neupisanim psima te s napuštenim i izgubljenim životinjama na području Grada Varaždina, daljnje postupanje u ovom predmetu u nadležnosti je Županijske veterinarske inspekcije, o čemu su obaviješteni službenim dopisom – glasio je odgovor komunalnog redara na upit.

Iz Veterinarske inspekcije, koju smo kontaktirali ovog petka, rekli su da je ‘vlasnik odveo psa na drugu lokaciju’.

– Trenutno je pas kod gazde koji je upozoren da treba životinji osigurati bolje uvjete, inače mu prijete sankcije. Idući tjedan ponovno ćemo izaći na teren i provjeriti hoće li vlasnik uistinu tako postupati. Ako neće, bit će novčano kažnjen – rekao je Damir Tuđan, voditelj varaždinskog veterinarskog ureda.

Novim Zakonom o zaštiti životinja postrožene su kazne za nedakevatnu brigu o životinjama, no Lacko je u konkretnom slučaju istaknula problem.

– Ako vlasnik nakon ovog upozorenja poboljša uvjete za svog psa, za prijašnje loše postupanje prema životinji neće odgovarati, budući da je tako u ovom slučaju postupila Veterinarska inspekcija zadužena za nadzor zakona. Životinju je teško uzeti ako ima gazdu, obzirom da se tretira kao vlasništvo. Ipak, nadajmo se da će se životni uvjeti ovom psu poboljšati, a to je najbitnije – zaključila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije