Vijesti / Društvo

BOGATA TURISTIČKA PONUDA

FOTO Dani vrganja i crnog tartufa u Paki: Posjetitelji uživali u branju gljiva i istraživanju utvrde Čanjevo

FOTO Dani vrganja i crnog tartufa u Paki: Posjetitelji uživali u branju gljiva i istraživanju utvrde Čanjevo
Grad Novi Marof

Organizirani su i Paka mini trail, vožnja električnim biciklima, posjet dabrovoj brani i učenje nordijskog hodanja, a svi su imali priliku i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje su pripremili renomirani kuhari.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Novog Marofa i Udruge privatnih šumovlasnika Graber u Paki se od petka do nedjelje održavala šesta manifestacija 'Dani vrganja i crnog tartufa' koja je i ovoga puta ponudila niz zanimljivih, edukativnih i zabavnih sadržaja.

Nakon što je u petak u Novom Marofu održan stručni skup na kojem je bilo riječi o tartufima u ovim krajevima te mogućnosti njihovog plantažnog uzgoja, u subotu i nedjelju posjetitelji su uživali u raznolikom programu koji je uz edukaciju i rekreaciju ponudio uživanje u prirodi, branje gljiva, lov na crni tartuf, ali i istraživanje Pake i utvrde Čanjevo.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki privukli brojne posjetitelje Grad Novi Marof

Organizirani su i Paka mini trail, vožnja električnim biciklima, posjet dabrovoj brani i učenje nordijskog hodanja, a svi su imali priliku i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje su pripremili renomirani kuhari. Kulinarski show u subotu je održao Robert Slogar, a u nedjelju je svoje kulinarsko umijeće pokazao Damir Crleni.

Posljednjeg dana manifestacije održano je i natjecanje u berbi vrganja i drugih gljiva, uz stručnu determinaciju prof. Branka Bartolića, predsjednika Hrvatskog mikološkog saveza. Uz to, održan je Sajam autohtonih proizvoda na kojem su sudjelovali domaći OPG-ovi.

Brojem izlagača, ali i posjetitelja kojih je iz godine u godinu sve više, zadovoljna je Renata Horvatić, voditeljica Turističke zajednice grada Novog Marofa.

- Od ove godine naša manifestacija prvi put nosi ime Dani vrganja i crnog tartufa, budući da već nekoliko godina ovdje promoviramo nalazište crnog tartufa za što sad postoje i znanstveno utemeljene činjenice. Naime, istraživanja Hrvatskog šumarskog instituta su pokazala da crnog tartufa ima i ovdje, stoga ove godine imamo i izlagače koji nude proizvode od tartufa, a organizirali smo i pokazno traženje tartufa - istaknula je Horvatić.

- Paka nisu samo vrganji, nego i mnoštvo prilika za rekreaciju. Odaziv je odličan, kako posjetitelja, tako i izlagača i doista mi je drago što smo prije nekoliko godina ovu manifestaciju pokrenuli, a sad je i obogatili dodatnim sadržajima - rekla je.

Mladen Jakopović, predsjednik Udruge Graber, kazao je da je od samog početka cilj ove manifestacije bio povezati prirodu, turizam, gospodarstvo i male OPG-ove s krajnjim potrošačima, ali i obogatiti turističku ponudu ne samo novomarofskog kraja, već i Varaždinske županije.

- U Paku nam dolaze naši mali kupci, ljudi iz urbanih sredina koji ovdje nastoje nabaviti kvalitetne namirnice. U turističkom smislu to znači i punjenje smještajnih kapaciteta u našoj županiji, a samim time radi i ugostiteljstvo, svi rade. Manifestacije uvijek moraju biti pokretači gospodarstva - kazao je Jakopović koji smatra da ova manifestacija može izrasti i u širu turističku priču.

- Volimo se hvaliti Istrom kao svijetlim primjerom ruralnog turizma u, a ovaj sjever Hrvatske, ne samo Varaždinska, već i Međimurska i Krapinsko - zagorska županija, ova naša zapravo jedinstvena turistička regija,  može se nositi s njima. Imamo vrlo dobro posložene proizvođače i kvalitetne proizvode koji imaju svoju priču, a što se tartufa tiče, ovdje doista imamo i dosta naših domaćih izlagača. Ne trebamo gledati na Istru kao na konkurenciju, nego kao na primjer dobre prakse, a suradnjom koju već razvijamo možemo puno postići - rekao je Jakopović.

Da su Dani vrganja i crnog tartufa u Paki doprinijeli poboljšanju turističke ponude ovoga kraja smatra i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Ovo je jedna specifična, drugačija manifestacija od ostalih koje imamo u Varaždinskoj županiji i samim time privlači određeni broj ljudi. Ta je unikatnost važna i trebamo ju promovirati. Posebno mi je drago da se to razvuklo na nekoliko dana, od stručnih predavanja i radionica, do promocije tartufa, tartufarenja i jela od tartufa, a naravno i gljiva i vrganja - kazao je gradonačelnik Jenkač i dodao da je. osim za turizam, ova manifestacija značajna za i promociju gljivarstva i OPG-ova koji djeluju na području Novog Marofa i šire.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!