Vijesti / Društvo

Odlazak kadrova

ZATRAŽILI RASKID UGOVORA Varaždinska bolnica ostaje bez četvero ortopeda

ZATRAŽILI RASKID UGOVORA Varaždinska bolnica ostaje bez četvero ortopeda
Marko Jurinec/Pixsell

Četvero liječnika iz odjela za ortopediju usmeno je najavilo odlazak iz varaždinske te odlazak u Županijsku bolnicu Čakovec. Iako su nedavno završili specijalizaciju, oni imaju sklopljene anekse Ugovora o specijalizacijama po kojima mogu ranije, uz manju naknadu, otići sa svog trenutnog radnog mjesta.

Prema informacijama koje smo dobili ovaj tjedan, nekoliko ortopeda varaždinske Opće bolnice zatražilo je raskid ugovora i odlazak sa svojih radnih mjesta u čakovečku bolnicu.

Odgovore smo potražili u Varaždinskoj županiji, koja je osnivač varaždinske bolnice te u samoj bolnici, od ravnatelja Nenada Kudelića i voditelja odjela ortopedije Marka Hlebara.

Danas smo od njih dobili jedinstveni odgovor u kojem su se očitovali o stanju ortopedije u bolnici i djelomično potvrdili naše informacije.

Određeni liječnici su, navode, usmeno najavili odlazak iz varaždinske bolnice. Radi se o tri specijalista ortopedije i traumatologije te jednoj specijalistici ortopedije koja se nalazi na užoj specijalizaciji iz dječje ortopedije.

Ipak, do današnjeg dana, oni nisu predali otkaz ugovora o radu ili zahtjev za sporazumnim prestankom radnog odnosa, napominje se u odgovoru.

Odjel ortopedije i traumatologije zapošljava sveukupno 15 specijalista u područjima opće kirurgije, ortopedije i traumatologije i uže specijalizacije.

Nadalje, tri specijalista ortopedije i traumatologije koji su najavili odlazak svoje su specijalizacije završili unatrag godinu dana te za razliku od liječnika specijalista Županijske bolnice Čakovec, zahvaljujući sklopljenim aneksima Ugovora o specijalizacijama, mogu prije ugovorenog razdoblja od pet godina nakon položenog specijalističkog ispita uz naknadu, okvirno od 40 tisuća kuna, otići ranije nego su se na to obvezali ugovorom, ističu iz OB Varaždin.

Tome dodaju da kada bi liječnici iz ŽB Čakovec iskazali sličan interes za odlaskom, tj. promjenom radne sredine prije ugovorenog razdoblja, u istom bi slučaju trebali platiti naknadu od 800 tisuća kuna.

Napominju kako OB Varaždin i Županija kao osnivač zajedno poduzimaju mjere kojima bi se zadržala ista razina rada na Odjelu ortopedije i traumatologije. S liječnicima koji su usmeno najavili odlazak obavili su razgovore te, navode, napravili su sve u okviru zakonskih mogućnosti.

Isto tako, smatraju da su varaždinska i čakovečka bolnica u kolegijalnom odnosu i jedna drugoj stoje na raspolaganju što se tiče rješavanja kadrova koji su im potrebni.

Navode primjer u kojem su iz bolnice u Čakovcu nedavno na rad u varaždinsku bolnicu došla tri specijalista urologije i oftalmologije te da je OB Varaždin 2017. godine usvojila kadrovsku strategiju po kojoj se strateškim pravcima i mjerama zadržava postojeće specijalizante na području Varaždinske županije s ciljem i svrhom osiguranja pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima na svim razinama.

Na novonastalu situaciju i najavu odlaska liječnika reagirao je i varaždinski župan Radimir Čačić.

- Sve ovo događa se zahvaljujući neodgovornosti i nesposobnosti bivše ravnateljice, kao i bivšeg župana koji ju je trebao smijeniti prije potpisivanja ugovora s tadašnjim specijalizantima. Ti ugovori omogućuju da naši novi specijalisti još sljedeće tri godine mogu napustiti Opću bolnicu Varaždin za 20 puta manje obeštećenje u odnosu na obeštećenje koje trebaju platiti specijalisti iz drugih zdravstvenih ustanova, primjerice čakovečke bolnice. Time se drugim bolnicama omogućuje da ogromnu razliku u novcu upotrijebe za dodatna plaćanja, čime se direktno nanosi šteta varaždinskoj bolnici na tržištu rada – kazao je Čačić.

Smatra da je propustom bivših djelatnika napravljena velika šteta nauštrb OB Varaždin.

- Potencijalna šteta zbog ugovora koje je potpisala bivša ravnateljica u ovom trenutku iznosi više od 50 milijuna kuna jer je anekse ugovora 2016. godine potpisao 141 liječnik, a stvarna šteta koja je već nastala iznosi 19 milijuna kuna – rekao je Čačić.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!