Vijesti / Društvo

u jeku pandemije

VARAŽDINSKA BISKUPIJA Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde odgađaju se do daljnjega

VARAŽDINSKA BISKUPIJA Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde odgađaju se do daljnjega
Marijan Susenj/PIXSELL

- Budući da se iz dana u dan situacija mijenja, teško je predvidjeti kada ćemo slaviti ovogodišnja slavlja prve svete pričesti i svete potvrde - poručili su.

Zbog trenutne situacije u Hrvatskoj uzrokovane širenjem koronavirusa, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je određene mjere s ciljem suzbijanja širenja zaraze. Shodno tome, biskupi Hrvatske biskupske konferencije donijeli su odredbe vezane uz liturgijska slavlja i druga okupljanja vjernika.

- Poznato vam je da su otkazane sve mise na kojima sudjeluje zajednica vjernika i druga slavlja sakramenata. Budući da se iz dana u dan situacija mijenja, teško je predvidjeti kada ćemo slaviti ovogodišnja slavlja prve svete pričesti i svete potvrde. Što se tiče podjeljivanja sakramenta potvrde, prema Biskupovom pismu svećenicima od 22. ožujka 2020., postoji načelna mogućnost da će termini biti vezani uz povratak djece u škole; tako da se ostavi barem period od dva tjedna od povratka djece u škole kako bi bilo dovoljno vremena za neposrednu pripravu. Kada za to dođe vrijeme, moći će se konkretnije planirati i dogovarati sa župnicima - poručili su iz Varaždinske biskupije.

Blagoslov jela za Uskrs

U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela.

- Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao kućnoj crkvi - rekli su iz Varaždinske biskupije.

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!