Vijesti / Društvo

puni mjesec u travnju

PRIPREMITE SE Stiže ružičasti supermjesec - najveći i najsjajniji mjesec ove godine

PRIPREMITE SE Stiže ružičasti supermjesec - najveći i najsjajniji mjesec ove godine
Ilustracija

Puni mjesec u travnju naziva se 'supermjesecom' zbog njegove blizine Zemlji. Kad dosegne točku najbližu Zemlji, pojavljuje se veći i sjajniji od 'normalnog' punog mjeseca...

U utorak 7. travnja na nebu će zasjati još jedan ružičasti supermjesec (Super Pink Moon) najveći i najsvjetliji mjesec u ovoj godini, pišu 24 sata.

Ime ružičastog supermjeseca nema zapravo nikakve veze s njegovom stvarnom bojom. Puni se mjesec naziva i ružičasti jer odgovara ranom proljetnom cvatu puzavog jastučastog plamenca ili ružičaste mahovine.

 Umjesto ružičaste, mjesec će u blizini horizonta poprimiti zlatnu nijansu, a onda će izblijediti do svijetlo bijele, piše almanah.com.

Puni mjesec u travnju naziva se i 'supermjesecom' zbog njegove blizine Zemlji koja je tad najveća. Naime kad mjesec dosegne točku apogej, najudaljeniju točku na Mjesečevoj stazi i točku najbližu Zemlji, pojavljuje se veći i sjajniji od 'normalnog' punog mjeseca. A budući da će ove godine biti najbliže Zemlji, bit će to najsvjetliji i najveći puni mjesec u ovoj godini.

Super ružičasti mjesec na nebu će se pojaviti u utorak, 7. travnja. Vidljiv će biti odmah nakon zalaska sunca, a vrhunac svog osvjetljenja dosegnuti će u 22:35 h, te će ga se još sljedećih nekoliko dana moći vidjeti golim okom.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!