Vijesti / Društvo

Briga za životinje

UDRUGA 'ŽIVOTNI ZOV' Jedini u Varaždinu brinu o napuštenim mačkama, udomljavanje im ide jako dobro

UDRUGA 'ŽIVOTNI ZOV' Jedini u Varaždinu brinu o napuštenim mačkama, udomljavanje im ide jako dobro
Udruga 'Životni zov'

I dok se čeka provedba gradskog projekta, napuštenih mačaka svakim je danom sve više, a u Varaždinu se za njih trenutno jedino brine Udruga 'Životni zov Varaždin' koja je službeno otvorena ove godine.

Prije gotovo dva mjeseca Grad Varaždin i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan predstavili su projekt uređenja skloništa za mačke i divlje životinje na Belim kipima nedaleko od rijeke Drave.

I dok se čeka provedba tog projekta, napuštenih mačaka svakim je danom sve više, a u Varaždinu se za njih trenutno jedino brine neprofitna i nevladina Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka 'Životni zov' koja je službeno otvorena ove godine.

Zaštita životinja iznimno je bitna, pogotovo u ovo vrijeme kada mnogi misle da kućni ljubimci prenose koronavirus što je Svjetska zdravstvena organizacija jasno naglasila da nije istina. Da se Covidom-19 ljudi ne mogu zaraziti preko životinja potvrdilo je i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Ipak, posla s ljudima koji odbacuju mačke uvijek ima.

- Kao Udruga nemamo nikakav prostor pa se mačke nalaze na našim adresama. Trenutno nas je troje – Irena Henezi (tajnica), Jasenka Gott (likvidator) i ja sam predsjednica – govori nam Martina Grabar iz 'Životnog zova'.

Surađuju s ostalim udrugama na području Varaždina i Međimurja koje pomažu životinjama.

- Volontera još nemamo, ali zato smo neizmjerno zahvalni udruzi 'Sklonište dobrote' i 'Spas Varaždin' na suradnji jer zajedno napravimo puno više. Kao udruga opredijeljeni smo samo za mačke, ali ne okrećemo glavu ukoliko se neka druga životinja nalazi u problemu. Kako nemamo dodijeljen prostor, naš kapacitet je jako malen, ali se trudimo napraviti što je bolje moguće i pomoći što više možemo kako bi ozlijeđene i male mačke smjestili na sigurno – kaže Grabar.

U udomljavanju su, čini se, vrlo uspješni: 10 mačaka pronašlo je svoj novi dom.

- Zahvaljujući dobrim ljudima koji udome mačke automatski nam se otvori novo mjesto za novu napuštenu mačku. Trenutno na skrbi imamo osam mačaka, a njih deset smo uspjeli sretno udomiti. Mačke koje se nalaze na određenim hranilištima steriliziramo ili kastriramo kako bi izbjegli pretjerano razmnožavanje i nepotrebno nanošenje boli istih - ističe predsjednica Udruge.

Iz 'Životnog zova' apeliraju da je potonje – kastriranje i steriliziranje – vrlo bitno jer je broj napuštenih i odbačenih mačaka prevelik.

- Molim sve one koji imaju redovita kućna legla neka nam se bez osude i srama obrate za pomoć i neka ne bacaju mačiće jer s tim samo prouzroče veću štetu svojem ljubimcu, a i nama koji smo nemoćni u takvim situacijama. Udruga 'Životni zov' kao i svaka vodi se srcem i nastala je iz ljubavi prema živom biću. Ako netko želi postati volonter, udomiti, donirati naša su im vrata uvijek otvorena – zaključila je Martina Grabar iz Udruge 'Životni zov'.

Za sve informacije i kako im pomoći možete im se izravno obratiti na njihovoj službenoj Facebook stranici ili mailom: [email protected]

IBAN za donaciju: HR5023600001102850961

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video