Vijesti / Društvo

NA DANAŠNJI DAN

VŽ KALENDAR Prije 27 godina Rotary klub Varaždin primljen u međunarodnu rotarijansku organizaciju

VŽ KALENDAR Prije 27 godina Rotary klub Varaždin primljen u međunarodnu rotarijansku organizaciju
Arhiva

Prvo varaždinsko rotarijansko društvo utemeljeno je 1930. godine i uspješno je radilo do 1941.godine kada je zabranjeno.

5.6.1769. Grad Varaždin uputio je kraljici Mariji Tereziji pritužbu na vlasnika starogradske tvrđe grofa Erdödija i njegovog prefekta koji su ometali popravak gradskih zidina. Kraljevsko povjerenstvo naredilo je Varaždincima da obnove zidine, grad je nabavio velike količine cigle, kamenja i vapna, ali su naišli na nerazumijevanje Erdödija pa su zatražili kraljičinu intervenciju.

5.6.1935. U Maruševcu je rođen Vilko Težak, novinar. Studirao je engleski jezik i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Od 1959. godine do 1971. radi u 'Večernjem listu', zatim uređuje mjesečnik 'Izbor', direktor je i glavni urednik 'Vjesnikove press agencije', urednik emisije 'Tele - vjesnik' na zagrebačkoj televiziji. Četiri godine radio je u diplomaciji kao savjetnik za tisak i kulturu u Kairu.

5.6.1993. Na svečanosti u varaždinskom kazalištu uručena je povelja Rotary klubu Varaždin i potvrđen prijem u međunarodnu rotarijansku organizaciju. Prvo varaždinsko rotarijansko društvo utemeljeno je 1930. godine i uspješno je radilo do 1941.godine kada je zabranjeno. Poslije 1945. godine nije bio dozvoljen rad rotarijanaca i tek u slobodnoj Hrvatskoj oživljavaju rotarijanski klubovi. Inicijatori za obnovu Rotary kluba Varaždin bili su ugledni Varaždinci Predrag Grims, Franjo Ruža, Franjo Šulak i Marijan Vitković i klub je utemeljen 1992. godine da bi zatim bio primljen i u svjetski rotarijanski pokret.

5.6.1885. Zagrebačka opera pod ravnanjem Đure Eisehutha izvedbom Verdijeva 'Trovatirea' prvi se put predstavila varaždinskoj publici. Zagrebački umjetnici izveli su na tom gostovanju šest opernih i pet operetnih predstava.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!