Vijesti / Društvo

muke po placu

ĐONOM NA OBRTNIKE 'Čehok je zabranio održavanje Županijskog placa, ali manifestacija će se održati'

ĐONOM NA OBRTNIKE 'Čehok je zabranio održavanje Županijskog placa, ali manifestacija će se održati'
Varaždinska županija

'Mi sve radimo besplatno, sve je izlagačima besplatno, a Čehok na svim manifestacijama sve masno naplaćuje.'

Savjetnica župana i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević danas, 5. lipnja, održala je konferenciju za medije na kojoj je glavna tema bila odluka Grada Varaždina kojom se ne dozvoljava održavanje Županijskog placa. 

Vezana vijest:

Martinčević, Čehok muke po placu (2) ODGOVOR GRADA 'Gospođa Martinčević iznosi neistine, izmišlja paralelne i nepostojeće institucije'

- Sutra se na Franjevačkom trgu trebao održati Županijski plac s ključnom intencijom Županije da pomogne i potakne prodaju domaćih i poljoprivrednih proizvoda naših obrtnika. Jednom od najsramotnijih odluka gradonačelnika Čehoka, u cijelom nizu sramotnih i za grad štetnih odluka, zabranio je održavanje ove manifestacije - kazala je Martinčević uvodno.

Obzirom da se situacija izazvana korona krizom stabilizirala, posebno uz činjenicu da je Nacionalni stožer odlukom od 27. svibnja definirao da je dozvoljeno okupljanje građana na otvorenom do 500 osoba, Varaždinska županija, sukladno tome, i više nego odličnim iskustvima svih koji su dosad na placu izlagali, odlučila ponovno pokrenuti manifestaciju Županijskog placa, dodala je.

- Pravovremeno smo prema Gradu uputili zahtjev sa datumima održavanja placa za lipanj i srpanj, svaku drugu subotu, ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu. Isto tako, poslali smo inicijalni poziv izlagačima s najavom termina uz napomenu da očekujemo odobrenje Grada, čemu smo se zaista nadali - rekla je.

Ovogodišnji plac, dodala je, rekordan je po odazivu izlagača.

- Zainteresirano je čak 35 izlagača, sve smo pripremili i organizirali, uz napomenu da je sve besplatno za naše izgalače, dakle o trošku Županije. No jučer poslijepodne, dva dana prije održavanja same manifestacije, stigla je odbijenica od strane Grada Varaždina s potpuno nesuvislim i lažnim navodima.

Natalija Martinčević istaknula je da se Grad pozvao na odluku čije je tumačenje protivno odluci Nacionalnog stožera.

- Sljedeći navednei razlog odbijanja jest održavanje manifestacije Turističke zajednice Grada Varaždina, Ljeto u Varaždinu, no u vezi toga ima mali problem - Franjevački trg nije predviđen kao lokacija za održavanje te manifestacije.

Grad ih je, kako dodaje, uputio na Gradsku tržnicu Varaždin.

- Da budemo jasni, ono što ovdje organiziramo je potpuno besplatno za naše izlagače, sve je o trošku Županije, a kao što znate, Gradska tržnica Varaždin sve naplaćuje. Dakle, uopće ne govorimo o istoj vrsti manifestacija.

Dodala je da istovremeno kad je Županiji poslama odbijenica, izdane su dozvole za Biergarten u varaždinskom parku i Gospodarski sajam na Kapucinskom trgu.

- Pametnome dosta! - kratko je komentirala.

Martinčević je istaknula da 'za razliku od Grada Varaždina, koji za svoje obrtnike, a posebno za proizvođače domaćih proizvoda, nije učinio apsolutno ništa, Županija je za njih u tri godine mandata učinila mnogo toga'.

- Osigurali smo posebne dodatne poticaje, potpore za zapošljavanje čime smo otvorili osam novih obrta, osigurali smo potpore za veliki projekt 'Kuće za odmor s pričom', što je direktno ulaganje u turizam i gospodarstvo. U vrijeme koronakrize Županija je osigurala bespovratna sredstva u iznosu do 5 tisuća kuna za obrtnike u što smo uključili i one s područja Grada, što gradonačelnik Čehok učinio nije.

Podršku obrtnicima i proizvođačima dali smo i putem niza manifestacija koje su organizirali i osmislili.

- Što je od toga odradio Čehok? Mi sve radimo besplatno, sve je izlagačima besplatno, a Čehok na svim manifestacijama sve masno naplaćuje - rekla je.

- Iz čiste obijesti sada ide direktno đonom na naše male obrtnike, poljoprivredne proizvođače. U ovo vrijeme kad većina ljudi traži načine kako pomoći ugroženima, gradonačelnik se ovakvim odlukama trudi odmoći.

Ipak, Županijski plac održat će se sutra, 6. lipnja, od 8 sati, sukladno odlukama Nacionalnog stožera, ali u atriju Županijske palače.

- Pozivam sve žitelje županije da dođu i podrže naše izlagače i time pokažemo da nas ovakve sramotne odluke gradonačelnika neće spriječiti u tome da pomažemo našim građanima! - poručila je.

Ispred proizvođača i izlagača svoju podršku iskazala je i Tamara Šabić, predstavnica OPG-a Dario Pocedulić iz Kućana Gornjeg.

- Jučer je bio tužan da za nas proizvođače, danas pak, zahvaljujući Županiji, mogu reći da se kao dio OPG-a mogu ponovno radovati što ćemo imati priliku plodove naših ruku ponuditi našim građanima i turistima. Poražavajuća je činjenica da smo u gradu jedino dobrodošli na tržnici i to u jutarnjem periodu no neki od nas, obzirom na proizvodnju, ne mogu si priuštiti svakodnevnu prodaju proizvoda. Mi smo proizvođači, ne prodavači! - istaknula je. 

Spomenula je i primjer Čakovca kojem je prošlog vikenda organizirana manifestacija na kojoj su izlagači iz svih županija bili dobrodošli.

- Manifestacija se zbog odličnog odaziva ponovo održava i ovog vikenda, stoga je  žalosno da Grad Varaždin ovaj plac ne podržava, iako bi na taj način potaknuo cirkulaciju građanstva kroz ionako prazan centar.

Cilj, koji se očito ne razumije, jest plasiranje proizvoda malih proizvođača u javnost, a ne sama prodaja. Žao nam je što proizvode nećemo moći ponuditi u Varaždinu već ćemo potaknuti razvoj i prihode drugih gradova u državi, odnosno unutar EU - dodala je zaključno.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!