Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Prije 29 godina iz vojarni 'Jalkovečke žrtve' i 'Kalnički partizani' granatiran je Varaždin

NA DANAŠNJI DAN Prije 29 godina iz vojarni 'Jalkovečke žrtve' i 'Kalnički partizani' granatiran je Varaždin
Varaždinski.hr, krasnodarkisur.wixsite.com/

Stradali su proizvodni pogoni Metalne industrije MIV, razorene kuće u Janušićevoj ulici, pucalo se na baroknu jezgru, oštećen je odjel hemodijalize varaždinske bolnice.

18.9.1949. Novoutemeljeni ženski rukometni klub 'Kožarac' odigrao je svoju prvu utakmicu protiv zagrebačke 'Lokomotive' i izgubio 0:3. Igralo se kao predigra rukometašima 'Slobode' na igralištu 'Slobode' pred oko 1000 gledatelja. Sponzor rukometašicama 'Kožarca' bil  je Varaždinska industrija obuće VIO, a prvi trener bio je Josip - Pepek Mudri. Drugu utakmicu Varaždinske su odigrale u Varaždinu protiv osječkog 'Tekstilca' i postigle neriješen rezultat 1:1. Najveći uspjeh rukometašice 'Kožarca' postigle su u jesenskom dijelu Hrvatske lige velikog rukometa 1950./51. kada su osvojile prvo mjesto. 

18.9.1991. Po posljedicama, 18. rujna 1991. bio je jedan od najžešćih Varaždinskih dana rata. Iz vojarni 'Jalkovečke žrtve' i 'Kalnički partizani' granatiran je Varaždin. Stradali su proizvodni pogoni Metalne industrije MIV, razorene kuće u Janušićevoj ulici, pucalo se na baroknu jezgru, oštećen je odjel hemodijalize varaždinske bolnice. U žestokim borbama poginuo je Ivica Sever, pripadnik sastava Zbora narodne garde iz Ivanca. U 14.40 sati predalo se osoblje Doma Jugoslavenske armije, jedan oficir i šesnaest vojnika. Tog 18. rujna građani Varaždina bili su u skloništima, nisu radile škole, tvornice, ustanove. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!