Vijesti / Društvo

NA DANAŠNJI DAN

KROZ POVIJEST Znate li zašto je Varaždin 1648. godine bio oslobođen plaćanja poreza?

KROZ POVIJEST Znate li zašto je Varaždin 1648. godine bio oslobođen plaćanja poreza?
Varaždinski.hr/Blaga & Misterije

Provjerite što se sve na današnji dan dogodilo u povijesti Varaždina.

27.10.1649. Jedan od brojnih požara u varaždinskoj prošlosti dogodio se 1648. godine, kada je izgorio veći broj kuća. Opisujući požar kroničar je zabilježio '…da su se zvonovi u svim tornjevima rastalili te nije ostalo ni traga kućama…' Da pomogne Varaždincima u obnovi grada kralj Ferdinand Treći je 27. listopada 1649. godine oslobodio Varaždin plaćanja poreza u iznosu od 500 forinti.

27.10.1977. Gradska knjižnica i čitaonica 'Sloboda' i Sveučilišna naklada 'Liber' iz Zagreba obilježili su 120 - tu godišnjicu rođenja istaknutog hrvatskog književnika, osnivača hrvatskog realizma i modernizma Ive Vojnovića, rođenog 9. listopada 1857. godine u Dubrovniku. Na obilježavanju godišnjice rođenja bila je i svečana promocija biografije Ive Vojnovića 'Gospar Ivo', naklade 'Liber', autora Mirka Žeželja. Odabrane stranice iz Vojnovićevih djela čitali su Mira Župan i Zlatko Crnković iz Zagreba. 

Listopad 1978.

Krajem listopada 1978. privodili su se kraju radovi na izgradnji novog dijela i rekonstrukciji starog dijela hotela 'Turist'. U to vrijeme hotel 'Turist' tako je postao najveći takve vrste u ovom dijelu Hrvatske sa oko 12 000 kvadratnih metara, apartmanima, suvremeno opremljenim sobama, noćnim klubom, aperitiv barom, kavanom, kuglanom i drugim pratećim objektima. Hotel "Turist" bio je opremljen suvremenom, tada najnovijom ugostiteljskom opremom, elektronikom, a i vlastitim elektro - agregatom koji je trebao snabdijevati cijeli objekt u slučaju nestanka struje u gradskoj mreži. Hotel je također bio opremljen i klima uređajima. Radove na ovom ugostiteljskom objektu izvodio je Građevni kombinat Zagorje. 

Pored uljanica, najstarijeg načina osvjetljavanja prostorija, prije 2000 godina počele su se koristiti  svijeće lojenice izrađene od goveđe masti i tada se pojavljuju prvi svijećnjaci. Radili su se od drveta, bakra, bronce, kovanog željeza i drugog materijala i koristili su se u bogatim kućama i crkvama. U srednjem vijeku izrađuju se viseći svijećnjaci  u obliku kruga ili križa koji su na gornjoj strani imali šiljke na koje su stavljane svijeće. Najljepši svijećnjaci nastali su u doba baroka u najpoznatijem staklarskom središtu Muranu gdje su izrađivani viseći stakleni svijećnjaci – lusteri - ukrašeni visuljcima u obliku prizmi, suza i zvjezdica. U Varaždinu najljepši luster nalazi se od 1873. godine u koncertnoj dvorani kazališta. Krajem 19.stoljeća pojavom plinskih, petrolejskih i električnih svjetiljki prestaje korištenje starih svijećnjaka.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!