Vijesti / Društvo

IZ POVIJESTI

VŽ KALENDAR Znate li koje je godine počela gradnja poštanske zgrade u Varaždinu?

VŽ KALENDAR Znate li koje je godine počela gradnja poštanske zgrade u Varaždinu?
Varaždinski.hr, Google karte

Zgradu pošte gradio je varaždinski graditelj Julije Visert.

20.1.1903. U Ivancu je otvoreno novo rudarsko okno u kojem je zaposleno 200 rudara. Počeci vađenja ugljena lignita visoke kvalitete u ivanečko - ladanjskom rudarskom bazenu datiraju s kraja 19. stoljeća kada su otvorene jame 'Josef' kod Kuljevčice i 'Višević jama' kod Kaniže. Godine 1901. otvara se jama 'Flora', a onda slijede ostala okna. U razdbolju do II. svjetskog rata u ivanečko - ladanjskim ugljenokopima radilo je oko 800 rudara.

20.1.1899. Gradski zastupnici grada Varaždina prihvatili su nacrt državnog nadinžinjera Lazara Nikolića oko gradnje jednokatne poštanske palače. Prihvaćeno je da u prizemlju budu poštanski uredi, u prvom katu telefonska centrala, brzojavni ured i stan upravnika pošte. Gradnja poštanske zgrade počela je 1901. a dovršena je 1902. godine. Zgradu pošte gradio je varaždinski graditelj Julije Visert.

20.1.1887. U Varaždinu je utemeljena podružnica Crvenoga križa za čiju je predsjednicu izabrana grofica Henrieta Schmidegg, a za potpredsjednika pl. Emerik Imbro Josipović. Poticaj za utemeljenje varaždinske podružnice Crvenoga križa dao je veliki župan Varaždinske županije Radoslav pl. Rubido - Zichy, vlastelin iz Gornje Rijeke.

20.1.1935. Skijaška sekcija planinarskog društva 'Ravna gora' organizirala je prvi izlet za svoje članove na Ravnu goru. Mladi varaždinci skijanje su učili na padinamaVaraždinbrega, kod najvišeg vrha Glaviča. 

20.1.1897. U Zagrebu je umro Adolf Fodor, liječnik i ljekarnik. Rodio se u Varaždinu 1853. godine i u rodnom gradu maturirao je na gimnaziji. Medicinu je studirao i diplomirao u Beču gdje je stekao i magisterij farmacije. Kao kupališni liječnik radio je od 1870. do 1884. u Varaždinskim Toplicama i rukovodio radom topličkog lječilišta. Napisao je knjižicu s naslovom 'Warasdin Toeplitz in Croatien in kurzer Darstellung'. Od 1892. do smrti radio je u Zagrebu gdje je bio  kotarski liječnik te predstojnik 'Kraljevskog zemaljskog zavoda  za proizvodnju animalnog cjepiva'.  

20.1. 2004. U Zagrebu je umro Zlatko Pepeonik, geograf, sveučilišni profesor. Rođen je u Varaždinu 1934.godine. Nakon gimnazije u rodnom gradu studirao je na zagrebačkom Prirodoslovno - matematičkom fakultetu i doktorirao iz demografije.  Radio je kao redovni profesor Prirodoslovno - matematičkog fakulteta i pročelnik njegovog Geografskog odjela, predavao je na sveučilištima u Portlandu i Ostinu (Austinu). Zlatko Pepeonik bio je predsjednik Hrvatskog geografskog društva, glavni urednik časopisa „Priroda“ i „Geografski horizonti“, član suradnik Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Autor je brojnih znanstvenih djela, rasprava i članaka.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!