Vijesti / Društvo

električni romobili

U Varaždinu od danas dostupni električni romobili, evo o čemu je riječ

U Varaždinu od danas dostupni električni romobili, evo o čemu je riječ
Grad Varaždin

U Varaždin je dostavljeno čak 150 Bolt električnih romobila koji će biti raspoređeni na 10 frekventnih lokacija...

Grad Varaždin i Bolt, vodeća europska platforma za pružanje prijevoza na zahtjev, predstavili su novo rješenje urbane mobilnosti. Najam Bolt električnih romobila predstavili su gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, te Ivan Begović, operativni menadžer za romobile u Boltu Hrvatska i Italija.

U Varaždin je dostavljeno čak 150 Bolt električnih romobila koji će biti raspoređeni na 10 frekventnih lokacija. Usluga najma i korištenja eco-friendly Bolt električnih romobila dostupna je ukupno u 15 država i više od 50 gradova među kojima su Rijeka i Osijek, a od danas i Varaždin.

Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, prilikom predstavljanja je izjavio:

- Zahvaljujem tvrtki BOLT. Riječ je o jednoj tehnologiji prijevoza koja je relativno nova, ali u Europi poznata. Ja sam je imao iskušati i ispitati prije dvije godine u Oslu i mogu reći da ono što se građanima možda čini malo nepraktično – kako se voziti pa gdje ostaviti romobile, to sve savršeno funkcionira. Također, ako je cijena 0,75 kn po minuti, za 10 minuta je 7,50 kn, iako vam se čini da u 10 minuta ne možete puno proći romobilom, to nije točno. Možete bez ikakvih poteškoća proći dobar dio svih gradskih institucija jer vam je gotovo sve na dohvat ruke. Tako da, za tu cijenu, možete stići posjetiti sve ono što ste taj dan naumili. Važno je i to što se radi o ekološki prihvatljivom i primjerenom načinu prijevoza, mobilnom, brzom, prilagodljivom u svakom dijelu grada. Uspjeli smo dogovoriti da se na nekim područjima neće moći voziti, na Korzu, u parku, pazili smo na sigurnost djece i pješaka, ali sve ostale lokacije bit će građanima dostupne. Pozivam sve građane da isprobaju romobile i uvjeren sam da će prigrliti ovaj način prijevoza po gradu.“

Boltova usluga najma električnog romobila je sigurna, cjenovno pristupačna i učinkovita alternativa prijevozu automobilima. Romobil se otključava skeniranjem QR koda na upravljaču vozila, a prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje Bolt romobila čemu se u Boltu pridaje posebna pozornost.

Brzina koju mogu razviti uvjetovana je lokacijom romobila. Dok je, primjerice, u zoni Trga Kralja Tomislava ona ograničena na 5 km/h zbog zabrane vožnje biciklima i romobilima, u zoni Starog grada i pješačkim zonama najviša brzina iznosi 10 km/h. U zonama bez ograničenja moguće dosegnuti čak 20 km/h koji su spušteni na 15 km/h ako korisnici odaberu početnički način vožnje.

Implementacijom nove usluge u Varaždinu Bolt potvrđuje intenzivno provođenje globalnog Zelenog plana i u Hrvatskoj, a kojem je cilj kompenzirati emisije CO2, stvoriti zelenije gradove te smanjiti negativan ekološki utjecaj.

 

Od svibnja do studenog 2021. trajat će promotivno razdoblje tijekom kojeg će otključavanje romobila biti besplatno, a cijena korištenja 75 lipa po minuti vožnje što je ujedno i najniža cijena od svih gradova gdje je dostupna Boltova usluga.

Lokacije: 

  1. Ulica Alojzija Stepinca 1, 42000, Varaždin
  2. Kod Gradske tržnice - Ulica Augusta Šenoe 12, 42000, Varaždin
  3. Kapucinski trg, 42000, Varaždin
  4. Kod Opće bolnice Varaždin - Ulica Ivana Meštrovića, 42000, Varaždin
  5. Naselje Grabanice - Šibenska ulica, 42000, Varaždin
  6. Bronx - Ulica Miroslava Krleže 1, 42000, Varaždin
  7. Tehnološki park - Zagrebačka ulica 89, 42000, Varaždin
  8. Studenski centar - Ulica Julija Merlića 9, 42000, Varaždin
    9. Ciklotirustička točka, kod groblja - Ulica Ratimira Hercega, 42000, Varaždin

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!