CIJEPLJENJE Prosvjedom ne širimo teorije zavjere, zalažemo se za slobodu izbora!

Pravo na izbor ‘cijepiti ili ne cijepiti dijete’ već se dulje vrijeme provlači javnim prostorom, a inicijativa ‘STOP obaveznom cijepljenju u RH’ rezultirala je danas, 29. listopada, prosvjednom šetnjom u Varaždinu – od Kapucinskog trga do Korza.

‘Cijepljenjem zdrave djece bez prava na informirani pristanak, što podrazumijeva i upoznavanje s kontraindikacijama, rizicima, sastavom cjepiva i nuspojavama cijepljenja, te bez prethodnog utvrđivanja preosjetljivosti djeteta na sastav cjepiva, zdrava se djeca izlažu brojnim nuspojavama među kojima su i teška i trajna oštećenja zdravlja, a katkada i smrt’, smatraju organizatori prosvjeda.

Varaždinka Tihana Glavica, jedna od sudionica prosvjeda, i sama je, kako kaže, kod svoje djece primjetila nuspojave izazvane cijepljenjem.

– Smatram da nije u redu da svako malo stižu nova cjepiva, a o nuspojavama pedijatri najčešće ne govore, nitko ne odgovara ukoliko dođe do komplikacija. Dvoje djece koje sam cijepila imalo je nakon toga problema, stoga treće dijete nisam uopće i do sad nije bilo bolesno – opisala je.

– Nije mi jasno zašto se cjepiva stalno mijenjaju, a liječnici nažalost ne prijavljuju nuspojave ukoliko do njih dođe tako da uopće ne dolazi do revizije lijekova.

Na pitanje što će učiniti naiđe li na problem prilikom upisa necijepljenog djeteta u vrtić ili školu, Tihana odgovara: ‘Nisam sigurna hoću li dijete upisivati u vrtić, a smatram kako svatko ima pravo na obrazovanje, to je temelj našeg Ustava koji je iznad Pravilnika o cijepljenju. Ukoliko dođe do toga da se neće moći upisati, smatram da država treba omogućiti program obrazovanja kod kuće’.

Među prosvjednicima je bio i Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živog zida iz Međimurja.

– Ne borimo se protiv cijepljenja, nego se zalažemo za slobodu izbora. Cijepljenje i u Hrvatskoj treba, po uzoru na europske zemlje s naprednijim poštivanjem ljudskih prava, postati preporuka kao i svaka druga zdravstvena terapija ili zahvat te se promicati i provoditi na osnovu znanstveno utvrđenih činjenica. Zalažemo se za prava pacijenata i ljudska prava! – kazao je.

Istaknuo je da se ‘nad hrvatskim građanima provodi represija’, obzirom da se često događa da djeca koja nisu cijepljenja ne mogu ići u vrtić ili školu.

– Gotovo polovica građana ove zemlje zalaže se za slobodu izbora, došlo je vrijeme da se o ovoj temi ozbiljno porazgovara. Prijedlog zakona upućen je u proceduru, u petak je bilo glasanje nakon prvog čitanja, no samo ga je šest zastupnika podržalo – rekao je Bunjac, dodavši da je to ‘dokaz licemjerstva i straha jer su ti isti zastupnici na odborima drugačije glasali’.

Bunjac smatra da je ova tema itekako ‘živa’ te da je pitanje vremena kad će zakon stupiti na snagu.

– Ponavljam, ne širimo teorije zavjere. Preporučamo cijepljenje, ali nismo za zabrane! – istaknuo je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije