Stop obaveznom cijepljenju: Za slobodu izbora prosvjedovat će se i u Varaždinu

Intrigantna tema o pravu na izbor ‘cijepiti ili ne cijepiti dijete’, koja se već dulje vrijeme provlači javnim prostorom, rezultirat će prosvjednom šetnjom koja će se održati u nedjelju 29. listopada u Varaždinu.

– Zbog sve većeg pritiska zdravstveno-obrazovnog sistema koji se vrši na roditelje zdrave dječice odlučili smo opet izaći na ulice i glasno reći svima da ne pristajemo na zastrašivanja, prijetnje i diskriminaciju svoje djece – stoji u najavi događanja, koje kao organizator potpisuje inicijativa ‘STOP obaveznom cijepljenju u RH’.

Prosvjednici će se okupiti na Kapucinskom trgu, a šetnja počinje u 12 sati

– Mi, koji poštujemo i zagovaramo slobodu izbora, ne možemo dopustiti oduzimanje roditeljskih prava i prava naše djece te smo svjesni pritiska koji se, radi političkih i korporativnih interesa, vrši na pravne, zdravstvene i socijalne radnike i radnice i roditelje, a najmanje poradi dobrobiti djece. Ovo je priča o borbi za slobodu svakoga od nas. Bez ispunjenja najosnovnijih pretpostavki propisanih zakonima Republike Hrvatske za pristupanje cijepljenju – informirani pristanak i utvrđivanje preosjetljivosti na sastav cjepiva prije cijepljenja – odgovorni roditelji u Hrvatskoj nisu u mogućnosti dati suglasnost za cijepljenje svoga djeteta. Cijepljenjem zdrave djece bez prava na informirani pristanak (a to podrazumijeva i upoznavanje s kontraindikacijama, rizicima, sastavom cjepiva i nuspojavama cijepljenja) i bez prethodnog utvrđivanja preosjetljivosti djeteta na sastav cjepiva, zdrava se djeca izlažu brojnim nuspojavama među kojima su i teška i trajna oštećenja zdravlja, a katkada i smrt – navode organizatori u najavi.

Napominju da ustrajanje na obavezi cijepljenja bez prethodno ispunjenih nužnih uvjeta propisanih zakonom, za posljedicu ima i višestruko kršenje niza drugih zakona te nepoštivanje ili ograničavanje raznih prava roditelja i njihove djece, ali i pedijatara, propisanih međunarodnim konvencijama kojih je potpisnica i Republika Hrvatska.

– Cijepljenje i u Hrvatskoj treba, po uzoru na europske zemlje s naprednijim poštivanjem ljudskih prava, postati preporuka kao i svaka druga zdravstvena terapija ili zahvat te se promicati i provoditi na osnovu znanstveno utvrđenih činjenica bez pogodovanja farmaceutskim i drugim lobijima, a u suglasnosti s roditeljima ili zakonskim skrbnicima djeteta i uz najveći mogući stupanj sigurnosti za svako dijete. Mi nismo protivnici cijepljenja, mi smo odgovorni, zabrinuti roditelji koji traže PRAVO NA IZBOR. Gdje postoji rizik, obaveza ne može postojati i na nju ne pristajemo! – kažu organizatori prosvjeda.

Sve informacije mogu se dobiti na sloboda.izbora.hrvatska@gmail.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije