Vijesti / Društvo

teorija u praksi

Geotehnički fakultet Varaždin sudjeluje u vrijednom projektu kojim se studentima olakšava zapošljavanje

Geotehnički fakultet Varaždin sudjeluje u vrijednom projektu kojim se studentima olakšava zapošljavanje
Geotehnički fakultet Varaždin

Inženjerstvo okoliša zato postaje struka budućnosti, a kroz studij i stručnu praksu stječu se kompetencije i otvaraju se vrata za tzv. zelene poslove...

Kako bi na Geotehničkom fakultetu poboljšali provedbu stručne prakse tijekom studija, tijekom 2020. godine započeli su provedbu ESF projekta 'Stjecanje ključnih praktičnih vještina u području inženjerstva okoliša', kako bi se završenim studentima olakšalo zapošljavanje kroz razvoj partnerstva s institucijama koje će im omogućiti primjenu stečenih teorijskih znanja u praksi.

Stručna praksa na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu obavezna je na preddiplomskoj i na diplomskoj razini sveučilišnog studijskog programa Inženjerstvo okoliša, na ovom Fakultetu provode se već skoro 10 godina.

S obzirom da se Europska unija snažno opredijelila za zeleni plan te se obvezala da će do 2050. postati klimatski neutralna, u narednih deset godina je osigurano preko 500 milijardi eura izravno iz proračuna Europske unije kako bi se kreirala zelena rješenja, smanjio utjecaj čovjeka na okoliš i otvorila nova, zelena radna mjesta.

Inženjerstvo okoliša zato postaje struka budućnosti, a kroz studij i stručnu praksu stječu se kompetencije i otvaraju se vrata za tzv. zelene poslove. Popis mogućih poslodavaca kod kojih se odrađuje stručna praksa je raznolik - od državnih i lokalnih tijela, komunalnih poduzeća do tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima energije i zaštite okoliša u industriji. 

Kroz projektne aktivnosti ustrojen je Centar za razvoj karijera, organizirana je tribina za poslodavce, radionice za studente na kojima su predstavljene mogućnosti provedbe stručne prakse u inozemstvu, održane su edukacije iz zaštite na radu za studente koji se upućuju na stručnu praksu, održane su i dvije radionice stručnog usavršavanja za nastavno osoblje. Više o samom projektu možete saznati ovdje.

ESF projekt 'Stjecanje ključnih praktičnih vještina u području inženjerstva okoliša' Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu provodi u partnerstvu s Institutom za razvoj i međunarodne odnose, Hrvatskim društvom inženjera geotehnike, Veleučilištem Velika Gorica, Zelenom energetskom zadrugom i Udrugom diplomanata Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.974.834,79 kuna i u cijelosti se financira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. 

 

Najnovije

Reci što misliš!