FOTO Otvoren Caritasov centar na Banfici, investicija vrijedna 20 milijuna kuna

Nakon svečanog blagoslova Caritasov centar Varaždinske biskupije, smješten na Banfici (Bombellesova cesta), danas, 23. listopada, otvorio je svoja vrata.

Prostor je otvoren upravo u godini kad se obilježava 20. obljetnica postojanja Varaždinske biskupije i 25. obljetnica Caritasa u Hrvatskoj.

Caritas je jedan od stupova crkve jer, kao što je istaknuto na svečanom otvorenju, ‘vjera traži djela, a ljubav prema Bogu odražava se u ljubavi prema bližnjemu’.

Karitativno djelovanje Varaždinske biskupije vršilo se i prije njenog osnivanja, no od 1997. godine sve više napreduje briga i skrb za siromašne, bolesne i potrebite na području Biskupije, rečeno je prilikom otvorenja.

– Caritas znači ljubav prema Bogu i bližnjemu, a Caritas kao institucija unutar crkve je pastoralno tijelo koje biskupu pomaže provoditi djela milosrđa, što Crkva čini od prvih dana – istaknuo je Ante Šola, ravnatelj Biskupijskog Caritasa.

Ovo zdanje Crkva nije gradila za sebe, već ga, dodao je Šola, predaje na korištenje široj zajednici kako bismo zajedno pružili pomoć potrebitima.

– Put izgradnje centra bio je dugačak. Stalna borba gdje će biti gradilište, selidba s lokacije na lokaciju, no prije devet godina uspjeli smo kupiti zemljište, iako ni tada nije sve bilo gotovo. Zahvaljujem se Županiji i Gradu koji su jednom trećinom pomogli kupnju.

Prilikom otvorenja je istaknuto da je investicija vrijedna oko 20 milijuna kuna, a gradnja je trajala 18 mjeseci.

– Za vrijeme izgradnje nitko nije pitao treba li nam što i može li kako pomoći. Bili smo ostavljeni kao ‘brod na pučini’, ali Caritas je uvijek znao ići pravo i ustrajno te smo uspjeli završiti centar. Ipak, nije kasno da pomognu oni koji žele, šansa je to za učiniti dobro djelo. Pozivam sve koji mogu, neka se priključe ovom humanom djelu, brizi za potrebite u našoj zajednici – rekao je Šola, dodavši kako je ovo uspjeh ekipe dobrih ljudi – donatora, ali i volontera, bez kojih Caritas ne bi mogao djelovati.

Ipak, istaknuo je Šola i neke prigovore.

– Bilo je govora kako je prostor daleko. Odgovaram svima da to moraju upitati one koji su odlučivali. Željeli smo prostor bliže centru, no u tome nismo uspjeli. Ipak, nadamo se da će oni u potrebi dolaziti i ovamo. Žao mi je što lijevo od zgrade nije niknuo centar za beskućnike, dnevni boravak za invalidnu djecu, starije i nemoćne. Nažalost nije bilo suradnje, a financijski nismo mogli. Dajemo zemljište na korištenje onome tko je spreman realizirati projekt.

U pučkoj kuhinji dnevno se hrani tristotinjak korisnika, što je isto toliko obroka.

– Kuhinja je moderna, a kapacitet je do 1000 obroka. Imamo sve, možemo i želimo pomagati! – rekao je Šola.

Caritas je mnogo više od pučke kuhinje, a na novoizgrađenih 1500 metara kvadratnih objedinit će se sve djelatnosti.

– Osim kuhinje, u Caritasu imamo obuću i odjeću za djecu i odrasle, medicinska pomagala za invalide, dvije dvorane gdje ćemo vršiti brojne edukacije, a sudjelujemo i u režijskim troškovima te stipendiramo studente.

Mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, također je iskazao zadovoljstvo novim centrom.

– Bilo je dosta prilika i neprilika, no konačno smo uspjeli! Zemlju smo kupili zajedno s Gradom i Županijom, no gradnja nije do kraj gotova. Osim kapele u dvorištu, koja je u izgradnji, imamo dosta toga dovršiti – zaključio je i blagoslovio prostor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije